Vznikne faksimile Strahovského evangeliáře

Praha - Originál Strahovského evangeliáře je uložen v knihovně Královské kanonie premonstrátů na pražském Strahově. Listovat rukopisem z 9. století, se čtyřmi iluminacemi a vázaném v bohatě zdobené desce, mohou zatím zájemci pouze digitálně ve studovně nebo na internetu. Zástupci Strahovského kláštera a firmy Tempus libri dnes ale podepsali smlouvu o vydání faksimile evangeliáře.

Kopie vzácného rukopisu vyjde v limitovaném nákladu 119 kusů. První výtisk by se měl objevit v lednu 2012 a přijde zhruba na 350 tisíc korun. Opat Michael Josef Pojezdný označil podpis smlouvy za mimořádný a o knize mluvil s velkou úctou. „Dotýkáme se knihy, která pochází z dob Cyrila a Metoděje,“ podotkl. Záštitu nad projektem převzal pražský arcibiskup Dominik Duka. „Přeji tomuto projektu vše nejlepší,“ uvedl. Slavnostní podpis smlouvy se konal v monumentálním Filozofickém sále Strahovské knihovny.

Strahovský evangeliář patří k výjimečným památkám. Latinsky psaný rukopis pochází z raného středověku, datuje se do roku 860. Vznikl ve francouzském Tours. „Existují záznamy, že někdy po roce 1000 se nacházel v Trevíru v Německu. Jedna z teorií říká, že přišel na Strahov s prvními premonstráty roku 1143, tomu by nasvědčoval i charakter výzdoby vazby,“ popisuje cestu evangeliáře do Strahovské knihovny její ředitel Evermod Gejza Šidlovský.

Rukopis obsahuje 444 stran, kniha má rozměry 270 x 168 mm. Písmo textu evangeliáře je vyvedeno latinskou abecedou a velkým písmem, nadpisy jsou psány kapitálou. Část textu a iluminace jsou zdobeny zlatem. Evangeliář obsahuje čtyři figurální iluminace evangelistů svatého Matouše, Marka, Lukáše a Jana Evangelisty. „Jsou příkladem reminiscence na pozdně řecké knižní malířství. Jméno jejich autora neznáme,“ doplnil Šidlovský.

Desky a vazba rukopisu jsou mladší, pocházejí z doby kolem 1500 a první poloviny 17. století. Vepředu jsou pozlacené sošky, sošky ze stříbra, nechybí křišťály a polodrahokamy.

  • Strahovský evangeliář autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2562/256170.jpg
  • Podepsání smlouvy o faksimile Strahovského evangeliáře / opat Michael Josef Pojezdný (vpravo), arcibiskup Dominik Duka (vlevo) a Jan Bondra ze společnosti Tempus Libri autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2562/256171.jpg