Dee Dee umí své fanoušky pořádně nakopnout

Praha – Světoznámá americká jazzová zpěvačka Dee Dee Bridgewaterová otevřela včera v pražské Státní opeře v doprovodu svého kvarteta 16. ročník mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu. Série písní nejen z repertoáru legendárních idolů zpěvačky - Elly Fitzgeraldové, Abbey Lincolnové a Billie Holidayové vyvrcholila přídavkem Compared To What.

Jednašedesátiletá umělkyně je uznávanou představitelkou afroamerického vokálního projevu. Vychází nejen z jazzové historie, ale i moderního R&B a soulu. Hned v úvodu poděkovala, že může opět vystoupit na tak „nádherném festivalu, jako jsou Struny podzimu a zažít zde fantastické vystoupení“.

„Pražský koncert jsem si opravdu moc užila. Mám ráda místní publikum, je velice vnímavé, a navíc, Státní opera je fantastický prostor, takže pro mě to byla úžasně strávená doba,“ uvedla zpěvačka, pro niž je primární záležitostí komunikace s publikem. „Potřebuji cítit, že jsme vzájemně ve spojení, že jsou lidé naladěni na stejnou vlnu. Pokud lidé z koncertu odcházejí inspirováni, dobře naladění, třeba k tomu, že se jim lépe budou snášet jejich starosti, nějak to vlastně nakopne i jejich životy, to je pro mě to nejlepší, co mohu lidem dát,“ dodává.

Rozhovor s Dee Dee Bridgewaterovou (zdroj: ČT24)

V jejím podání zazněly známé „šlágry“, jako jsou například God Bless The Child, My Mother˙s Son in Law, All of Me, Song for My Father, Afro Blue a v závěru i My Favorite Things. Zpěvačku doprovodilo její kvarteto ve složení Edsel Gomez - klavír, Craig Handy - saxofon a flétna, Kenny Davis - kontrabas a Jaz Sawyer - bicí. Publikum si získala svou bezprostředností, šarmem a muzikantstvím. Tak jako na jaře, i dnes vtipkovala na téma vztahu muže a ženy a svých třech manželství.

Držitelku prestižních cen Grammy a Tony Awards měli jazzoví fanoušci možnost slyšet v Praze letos už podruhé, v dubnu totiž zazpívala na donátorském galavečeru pro Struny podzimu. V Praze se Bridgewaterová představila také v roce 2007, kdy zahrála se třináctičlennou kapelou a africkými hudebníky z Mali.

Dráha uznávané Bridgewaterové odstartovala v New Yorku, kde byla hlavní vokalistkou orchestru vedeného Thadem Jonesem a Melem Lewisem. Koncerty a nahrávání s hudebními velikány, jakými byli třeba Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon nebo Max Roach, vyměnila Dee Dee v roce 1974 za Broadway, kde zazářila například v muzikálu The Wiz.

Odkazu fenomenální Fitzgeraldové se Bridgewaterová věnovala v albu Dear Ella. Nahrávka jí přinesla prestižní ocenění Grammy v kategorii Nejlepší jazzové album. Stejně oceněna byla za písničku Cotton Tail. Její diskografie čítá 14 alb, včetně debutu Afro Blue z roku 1974. Celkem tři její nahrávky získaly americkou Grammy.