S Larsem Keplerem to policie nemá snadné

Praha - Švédští spisovatelé Alexandra Coelho Ahndorilová a její manžel Alexander Ahndoril, kteří píší pod pseudonymem Lars Kepler, se inspirují při tvorbě svých kriminálních románů hlavně filmy. Příběhy, o kterých píší, se díky tomu odehrávají na rozdíl od jiných detektivek v přítomnosti. V Česku před třemi týdny vyšel druhý díl jejich románové série - krimiromán Paganiniho smlouva a od minulého týdne je podle vydavatele nejprodávanějším titulem na tuzemském trhu.

Prvního dílu nazvaného Hypnotizér, který se stal mezinárodním bestsellerem, se v ČR prodalo přes padesát tisíc výtisků. Čeští příznivci se mohli se spisovatelským duem setkat dnes na autogramiádě v Paláci knih Luxor. „Naše knihy mají být zajímavé, musejí něco sdělit. Jsou to romány, takže jsou vymyšlené, ale vyprávíme příběhy, které se mohly stát,“ řekla Ahndorilová. Manželé plánují napsat osm knih a všemi bude procházet hlavní postava kriminálního komisaře Joona Linna. Spisovatelé na všech osm knih už prodali filmová práva. Hypnotizér se bude natáčet ve Švédsku, Paganiniho smlouvu čeká zfilmování příští léto. Práva na knihu byla prodána do 24 zemí.

Třetí díl série vyjde ještě letos 11. listopadu a bude se pravděpodobně jmenovat Svědkyně ohně. Spisovatelé prozradili, že toto úterý odešel do tisku, náklad ve Švédsku dosáhne 175 000 výtisků. Kniha pojednává o ústavu pro mladé dívky, které mají destruktivní chování, a na izolaci uprostřed noci se stane vražda. Čtenáři se v tomto díle dozvědí také o životě komisaře Linna více než v předchozích knihách. Čtvrtý díl by pak měl vyprávět o něm. Spisovatelé dnes potvrdili, že i při vydání dalších dílů v češtině zůstanou věrni nakladatelství Host.

Na tvorbu manželů měl vliv Stieg Larsson

Oba manželé mají rádi thrillery a rozhodli se vytvořit sérii detektivních románů, které by nebyly spojovány s jejich dosavadní tvorbou. Alexander je například autorem diskutované knihy o Ingmaru Bergmanovi The Director. Spisovatelská dvojice vytvořila svůj pseudonym kombinací jména zesnulého spisovatele Stiega Larssona, autora slavné trilogie Milénium, a matematika a astrologa Johannesa Keplera. Připustili, že Larsson měl na jejich tvorbu velký vliv. „Dá se říct, že renovoval žánr švédského kriminálního románu, a to nás inspirovalo … Zafungoval na nás jako 'lokomotiva' a v našich knihách mu skládáme hold,“ poznamenala Ahndorilová.

K psaní prý manželé potřebují pokaždé nastudovat velké množství odborné literatury, především z oblasti soudního lékařství, konzultují ale i s kriminalisty. Jedním z jejich hlavních cílů je vytvořit co nejpůsobivější místo činu. „V knihách vytváříme zločin, který obnáší co nejzajímavější práci policie. Policajti to prostě nesmějí mít snadné,“ podotkla s úsměvem spisovatelka.