S podlostí dosáhneš svého

Praha – Divadlo na Vinohradech připravilo jako první premiéru sezony jednu z nejoblíbenějších Molièrových komedií Tartuffe. Režisér Štěpán Pácl vsadil v komedii z časů Ludvíka čtrnáctého na mohutnou dekoraci a výraznou hereckou stylizaci, doplněnou barokními kostýmy. Hlavní roli hraje Lukáš Příkazký.

Za časů krále Slunce - Ludvíka XIV. žije v přepychovém domě uprostřed Paříže zdánlivě spořádaná rodina. Jednoho dne se tu ale uhnízdí nenápadný Tartuffe. Poctivý a pobožný mládenec, který by si byl ochoten pro blaho svého ochránce sedřít kůži z těla. Nebo je to naopak?

Groteskní Molièrova komedie je založena na lidské hlouposti a slepé důvěřivosti. Rčení s poctivostí nejdál dojdeš si v této hře Molièr trochu upravil na s Podlostí nejlépe dosáhneš svého. „Jak jsme my obyčejní lidé v uvozovkách hloupí a umíme nalítnout podvodníkům, ať už to jsou politici nebo normální sousedi. Je to pořád aktuální,“ podotýká herec Martin Zahálka.

  • Tartuffe autor: P. Kolsky, zdroj: Divadlo na Vinohradech
  • Tartuffe autor: P. Kolsky, zdroj: Divadlo na Vinohradech

Šťavnatá komedie slavného francouzského komediografa Molièra byla ve své době považována za skandální pro svoji skrytou kritiku církve. Do dneška z ní zůstalo téma pokrytectví a manipulace. Na prknech Vinohrad se Tartuffe objevuje počtvrté.

Reprotáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)