Okuste jazz na všechny způsoby

Praha – Po patnáct večerů nabídne ode dneška pražský klub Reduta koncerty v rámci 33. ročníku Mezinárodního jazzového festivalu Praha. Kromě těch více tradičních se představí i unikátní jazzové projekty, jejichž interpreti kombinují jazz například s klasickou hudbou, gospelem, nebo uměním hudebně ztvárnit obrazové kompozice. Rozmanitý bude i věk účinkujících, na festivalu se představí jak začínající talenti, tak zkušení jazzmani.

Nejvýznamnějšími hvězdami letošního festivalu budou mezinárodní 40členná skupina East West European Jazz Orchestra, srbské Trio Balkan Strings vedené Zoranem Starcevicem nebo gospelový zpěvák původem z Chicaga, Brian Fentress. „Rozhodli jsme se, že letošní ročník budeme držet výhradně v klubové formě. Snažíme se tak přiblížit maximální pocit syrového jazzového zvuku posluchačům. Styl budeme držet od swingu po blues přes moderní jazz,“ řekl ředitel festivalu Zbyněk Perla.

„Naším mottem je předvést divákům co největší a nejrozmanitější variance jazzu, aby měli tu možnost okusit ze všeho trochu,“ doplnil Jan Weber z jazzového klubu Reduta. Festival bude zahájen dnes večer koncertem českého jazzového a swingového zpěváka Jana Smigmatora, jenž vystoupí společně se svou kapelou a předvede některé jazzové klasiky. Moderní jazz pak později zastoupí například Emil Viklický.

Rozhovor se Zbyňkem Perlou a Janem Weberem (zdroj: ČT24)

Festivalové koncerty se budou konat do 27. října výhradně v jazzovém klubu Reduta, vždy od 21:30. Každý večer bude mít své téma, jež bude odlišné od toho předchozího. Festival je doplněn o festivalový dozvuk, který se uskuteční 2. listopadu a na němž vystoupí švýcarská skupina Brink Man Ship prezentující elektronickou stránku jazzu.