Talichův Beroun otevřela pocta Talichovi

Praha - Mimořádným koncertem v Rudolfinu zahájila 18. října Česká filharmonie Mezinárodní hudební festival Talichův Beroun. Přední český orchestr tak uctil památku svého někdejšího šéfdirigenta Václava Talicha, který ho v letech 1919 až 1941 vedl. Od úmrtí jedné z nejvýznamnějších dirigentských osobností letos v březnu uplynulo 50 let. Koncert řídil dirigent Petr Altrichter.

Reportáž Petry Schubertové (zdroj: ČT24)

Součástí slavnostního večera byl i křest nahrávky z roku 1939, kdy právě pod vedením Talicha zahráli čeští filharmonici Mou vlast od Bedřicha Smetany a Slovanské tance Antonína Dvořáka. Koncert, který přenášel rozhlas do ještě neobsazených států Evropy, je podle kritiků nejlepší nahrávkou Mé vlasti. Večer, jehož konec vyvrcholil spontánním zpěvem české národní hymny, se zachoval jen díky náhodě.  

„Nahrávka nevznikla v protektorátu, ale v Norsku. Norský rozhlas tenkrát disponoval nejmodernější technikou zvuku, která v té době byla k dispozici. Díky tomu je taky tato nahrávka v úžasném stavu, co se zvuku týče,“ informoval Matouš Vlčínský z vydavatelství Supraphon. „Myslím, že není nahrávka Mé vlasti, která by měla tak sugestivní atmosféru, což je dáno tím dobovým kontextem,“ doplnil hudební publicista Jindřich Bálek.

Na koncertu v Rudolfinu zazněl Vyšehrad, symfonická báseň ze Smetanova cyklu Má vlast, svita Pohádka z hudby ke hře Julia Zeyera Radúz a Mahulena od Josefa Suka a Dvořákova Symfonie č. 8 zvaná Anglická.

Talich sehrál v historii České filharmonie od doby svého nástupu na pozici šéfdirigenta v roce 1919 zásadní roli při rozvoji jejího uměleckého růstu. „Pod jeho vedením orchestr dosáhl velmi vysoké úrovně a získal pověst jednoho z nejlepších evropských orchestrů. Talich představoval velkou interpretační osobnost s přísnými nároky na sebe i hudebníky,“ uvedl ředitel ČF David Mareček.

Talichův Beroun 2011 bude pokračovat od 25. října do 22. listopadu dalšími pěti koncerty v Berouně. V rámci tohoto cyklu zahraje Komorní smyčcový orchestr Pražské konzervatoře, Komorní orchestr Pražských symfoniků, Zlínské kvarteto a sólisté Martin Kasík, Jan Mráček a Lukáš Klánský.

Václav Talich (1883 až 1961) je nejznámějším členem proslulé muzikantské dynastie Talichů. Byl špičkovým dirigentem, tvůrcem světové prestiže a charakteristického zvuku České filharmonie, vlastencem a neúnavným propagátorem české hudby, houslovým virtuosem a rovněž obětavým pedagogem. Dirigent zemřel v Berouně, kde je také pochován. V roce 1957 byl jmenován národním umělcem a v roce 1992 obdržel Řád T. G. Masaryka.