Hudební zápas: Nightwork versus David Koller

Praha - Změřit síly dvou zcela odlišných interpretů je už sama o sobě lákavá myšlenka. Postavit je proti sobě jako v ringu a předhodit jejich výkony rozvášněnému davu, to už přímo vyvolává nadšení. David Koller versus Nightwork – toť hudební bitva roku! Druhý ročník Red Bull Sound Clash přiletěl tentokrát do Velké Lucerny a dokázal, že muzika skutečně dává lidem křídla.

Dvě kapely, dvě pódia. Čtyři disciplíny, o jejichž vítězi rozhodne jedině rykot příchozích. Špunty do uší by se měly předepsat jako povinná výbava. Obecenstvo tísnící se po balkonech i na ploše lačně očekává první tóny. Krátká přehlídka s kým máme tu čest a jedeme naostro! Vše startuje Tomáš Hanák, odvážlivec připravený kočírovat celou show. Stačí mávnutí jeho „špinavé pracky“ a Lucernu rozezvučí první kolo s názvem The Cover.

Předělávka This Love držitelů Grammy Maroon 5 víc sedne šestici showmanů z Nightwork. Ačkoliv si na nich zvukař trénuje, jak že to dneska vyladí, vyhrávají toto kolo s přehledem a pyšně si vystaví svůj bod, který jim doručí sličná asistentka. Hanák mezi publikum rozhazuje papírové kapesníčky, kdyby snad někomu ukápla slza dojetí (nebo jen podzimní rýma).

  • David Koller autor: Kristina Bílá, zdroj: ČT24
  • Jakub Prachař autor: Kristina Bílá, zdroj: ČT24

Druhé kolo: Take Over neboli převzetí. Jedna z kapel zahraje svou skladbu a v půli ji „předá“ druhé straně, která ji po svém dokončí. Zde jednoznačně boduje David Koller, který z pomalé gay písně Globální oteplování vystřihne říznou rockovou pecku. „Jeď Dejvide!“ řičí dav. Zdá se, že kollerovci infiltrovali do davu své lidi, neboť příznivců bývalého frontmana Lucie je až podezřele moc…

Security si nervózně otírá kapesníčkem zpocené čelo. Tohle bude vyrovnané. Nyní kopírujeme předepsaný hudební styl, třeba country. Bohužel Vojtěchu Dykovi nepomáhá ani střapatá vestička a cowbojský klóbrc. Koller sice nestřídá převleky, ani po pódiu neskáče bos, jeho charisma klidného chlapíka od vedle ale zkrátka boduje. Poslední kolo Divoké karty však zcela pohřbí písní Zhasněte lampiony, na niž není rozjařené publikum v ten moment naladěné. Nightwork okouzlí sál skladbou Jen pro ten dnešní den, kterou si zapějí s pánem swingu, s nonšalantním Ondřejem Havelkou. Ano, vidím dobře, právě došlo i na step!

Skóre hovoří jasně. Podle údajů naměřených v decibelech si vítězný pás soutěže odnáší David Koller s kapelou. Pokažený začátek i konec zřejmě neuškodil jinak bezchybnému průběhu. Koller je ostřílený hudebník a ví, jak zaujmout publikum bez šaškování nebo přehnané improvizace. Střet s jedním nejvýraznějších hlasů dneška, Vojtou Dykem, znamenal jistě výzvu. Nightwork se svou jevištní tvorbu zase nebojí okořenit troškou divadélka, vystoupení tak mají šťávu i energii. Těžko rozhodnout.

Byli jsme svědky vyrovnaného souboje, vážení přátelé, fanouškům mladší kapely však zřejmě došly hlasivky dříve. Žádné facky letos nepadly, tak uvidíme, kdo změří své síly příští rok.