Komiks na x způsobů

Praha – Již šestý ročník mezinárodního komiksového festivalu KomiksFEST! nabídne ode dneška například besedu s animátory filmu Alois Nebel, výtvarné dílny s předními kreslíři nebo výstavu komiksových kreseb v pražském metru. Festival, jehož mottem zůstává Komiks unlimited!, vyvrcholí 5. listopadu, kdy budou v deseti kategoriích uděleny výroční komiksové ceny Muriel pro nejlepší autory. Předsedou poroty je výtvarník Michael Rittstein.

Celotýdenní festivalové menu zahrnuje vernisáže výstav, besedy s autory, workshopy, divadelní představení, filmové projekce, křty knih atd. „Festival zahájí Open party v klubovně 2. patro. Hlavní část programu pak proběhne během 'komiksové soboty' 29. října v MeetFactory, kde návštěvníci mohou debatovat s famózním autorem obálek Sandmana Davem McKeanem,“ představila první festivalové akce Jitka Koubková. Čestí autoři si navíc zatančí Komiksovou ChaChu, na níž představí své projekty, a nebude chybět ani manga sekce.

Pozvání do české metropole přijal také francouzský výtvarník Pascal Rabaté, oceněný letos za nejlepší režii na karlovarském filmovém festivalu, či Frederik Peeters ze Švýcarska, autor známého komiksu Modré pilulky o vztahu s HIV pozitivní dívkou. Mezi letošními festivalovými novinkami je pak výstava mladých českých tvůrců v prostorách pražského metra, premiéra houbařského leporela Karla Jerieho nebo divadelní zpracování slavné Barbarelly.

KomiksFEST! 2010
Zdroj: ČT24/Stránky festivalu Komiksfest

Festival nabídne hned několik výstav

Z výstav budou letošnímu ročníku vévodit projekty dvojic. Institut Cervantes představí dialog mezi grafickým románem, jehož autorem je španělský kreslíř Paco Roca, a zábavnými komiksy Argentince Daria Adantiho a v Novoměstské radnici v centru města se usídlí „Draci z Východu“. Jmenovitě se jedná o populárního slovenského výtvarníka Josefa „Danglára“ Gertliho a Konstantina Komardina, který je nejen jedním z nejdéle působících komiksových tvůrců, ale zároveň je autorem celého vizuálu letošního festivalu. Pražský Goethův Institut pak bude hostit německo-český duel mezi Anke Feuchtenbergerovou a Václavem Šlajchem.

Na slavnostním zakončení 5. listopadu v Bio Oko si výroční komiksové ceny Muriel převezmou vítězové v deseti kategoriích a vyhlásí se vítěz nové soutěže Arnal o luxusní profesionální tablet. Předsedou poroty je výtvarník Michael Rittstein. Festival KomiksFEST! pořádá občanské sdružení Seqence a Labyrint revue.

Co je Muriel?

Muriel je jedna z nejkrásnějších postav domácího komiksu. Je to půvabná, leč nikterak křehká kráska z pera Káji Saudka, hrdinka komiksů Muriel a andělé a Muriel a oranžová smrt. Zároveň je to i komiksové ocenění, jímž KomiksFEST! udílí své uznání komiksovým příběhům a dalším tematicky blízkým projektům za poslední rok. O udělení ceny Muriel rozhodují dvě poroty. Jedna je odborná, složená zejména z publicistů oborových webů a komiksových aktivistů, a druhá, hlavní, je složena z tvůrců ne přímo komiksových, ale z výtvarníků, designerů, překladatelů, scenáristů a dalších autorů, kteří mají ve své působnosti a zájmech ke komiksu blízko. Autorem skleněné sošky Muriel je výtvarník František Kocourek.