Koruna Svaté říše římské k vidění v muzeu i na ČT

Kolín/Praha – Pouze na tři dny opustí své stálé místo na hradě Karlštejn kopie císařské koruny Svaté říše římské, která je jednou z nejvzácnějších středověkých památek. Kopie existují pouze čtyři, tři jsou uloženy v Německu a pouze jedna v Čechách. Ode dneška do neděle bude k vidění v kolínském muzeu jako součást výstavy Královská města Kolín a Kouřim ve středověku. Česká televize navíc v den státního svátku uvede unikátní televizní dokument o zhotovení kopie koruny.

Císařská koruna, jejíž originál je umístěn ve vídeňském Hofburgu, byla vyrobena pravděpodobně v roce 962 v Římě. Roku 1355 jí byl korunován Karel IV. Váží asi 3,5 kilogramu, složena je z osmi zdobených desek s perlami a drahými kameny, nechybí ani smaltované ozdoby. Zatímco originál koruny je zlatý, kopie je ze dvou třetin z ryzího stříbra se silnou pozlacenou vrstvou.

Korunu vyrobil turnovský šperkař Jiří Urban na zakázku pro Středočeský kraj a na kopii pracoval intenzivně čtrnáct měsíců. „Jedná se o jedinou kopii císařské koruny vystavené mimo území Německa a definitivně poslední, kterou rakouští historici povolili vyrobit,“ uvedl Urban. Čtyři z osmi destiček jsou pokryty emailem s vyobrazením tří starozákonních králů: Davida, Šalamouna a Ezechiáše, čtvrtá pak vyobrazením Ježíše Krista se dvěma anděly. Čelní a temenní destičku spojuje oblouk, nad čelo byl později přidělán kříž. Koruna byla odznakem světské i duchovní moci panovníka.

Složitou výrobu repliky zachycuje i televizní dokument

Výrobě koruny se věnuje i unikátní dokumentární snímek, který dnes uvede program ČT24 od 22:05. Zachycuje složitou výrobu repliky, která je nyní vystavena spolu s kopií české Svatováclavské koruny na Karlštejně. Ve snímku například výtvarnice a autorka replik smaltů z 10. století Blanka Cepková z Bratislavy popisuje obrovskou náročnost takzvaného přihrádkového smaltu, který se v Evropě již po staletí nepoužívá. Na pozadí výroby císařského skvostu nevyčíslitelné hodnoty se pořad také věnuje historickému kontextu významu císařského titulu pro českého panovníka.

Rozhovor s Jiřím Urbanem (zdroj: ČT24)