Na graffiti není nikdo dost starý

Praha - Na pražském Pankráci je na zdech graffiti, které nevytvořili pouliční sprejeři, ale naopak tamní senioři a seniorky. Pomocí šablon a barevných sprejů na místě postupně namalují 537 portrétů lidí ze svého okolí. Netradiční dílo jim pomáhají realizovat mladí čeští výtvarníci Jáchym Moravec, Martin Činčár a Daniel Bártů, kteří tak chtějí změnit pohled seniorů a veřejnosti na umění v ulicích.

Prvním impulzem k projektu The Wall - 537 Faces byla snaha zkrášlit zeď u vchodu do Centra Elpida pro seniory. Jednotlivé obkladové kachle proto autoři natřeli na bílo a jednotlivé čtverce pak společně s důchodci zaplňují barevnými portréty.

„Formou přednášek se snažíme změnit pohled seniorů na street-art. Při těch přednáškách je vždycky vyfotíme a v počítači upravíme tak, abychom je mohli vyřezat do tvaru šablon podle charakteristických rysů obličeje. Během happeningových akcí je pak společně lepíme na zeď a realizujeme do finální podoby,“ vysvětlil Jáchym Moravec s tím, že portréty 537 Pražanů se na 20metrové zdi zdrží, dokud povětrnostní podmínky a vandalové dovolí.

  • Projekt The Wall - 537 Faces autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK
  • Spoluautor projektu Daniel Bártů autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK

Podle organizátorů se senioři do společných aktivit zpočátku příliš nezapojovali. Nakonec se ale zpráva o zvelebení zdi rozkřikla a pravidelných výtvarných setkání se tak účastní stále více lidí.

„Líbí se mi to. Líbí se mi jakákoliv akce, která sdružuje lidi - mladé i staré - aby se mezi lidmi vytvářelo společenství,“ potvrdila slova pořadatelů jedna ze seniorských sprejerek. Názor na pouliční umění ale zřejmě jen tak nezmění, protože „hezké graffiti v ulicích většinou vidět není“, dodala.

Celý projekt vznikl v rámci sociálního programu Nadace 02 Think Big a ve spolupráci s Nadací rozvoje občanské společnosti.