Cesta blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška

Praha – Na knihkupecké pulty přichází v těchto dnech autorizované povídání improvizátora, herce a divadelního režiséra Jaroslava Duška, které pod názvem Ze mě: Cesta blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška sestavila Pavlína Brzáková. Autorka zpracovala Duškovo vyprávění, jeho životní příběhy i volné asociace do poutavého čtení, které nabízí možnost nahlédnout do Duškovy duše. Knihu provázejí zdařilé ilustrace Zbyňka Zenkla, zaměstnance chráněné dílny Rolnička v Soběslavi.

„Spouštěčem našich debat o životě, narození a smrti nebyly pokaždé moje otázky. Někdy si Jaroslav něčeho náhodou všiml a pustil se do povídání sám. Dotkli jsme se nejrůznějších témat spojených s lidskou existencí. Některé kapitoly jsou zadumané, jiné veselé, plné vzpomínek, třeba na Jardovu babičku, výbornou kuchařku, která pekla buchty 'čuráčkovo procesí'. Mluvili jsme také hodně o indiánech a jejich přírodní moudrosti; jednou jsme k tomu dokonce popíjeli aztéckou čokoládu se špetkou chilli, kterou nám v jiné restauraci vyrobili podle Jaroslavova receptu,“ přibližuje vznik knihy Pavlína Brzáková.

„Jarda dokáže spojovat nespojitelné. Pracuje s volnými asociacemi, hraje si se slovy, pátrá po jejich kořenech. Odhaluje jejich zastřené významy tak bravurně, jako by loupal cibuli nebo odkládal sedmero závojů z těla tanečnice. Nad tím vším 'bláznovstvím' se vznáší prožitek Přítomnosti, autentické chvíle, která vzápětí není…,“ doplňuje autorka.

Mgr. Pavlína Brzáková (*1972) je česká spisovatelka, cestovatelka, etnoložka a šéfredaktorka měsíčníku Regenerace, v minulosti byla redaktorkou časopisů Regena, Dotek, Literární noviny a Mateřídouška. Vystudovala etnologii a mongolistiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V 90. letech pobývala často na Sibiři, kde studovala kulturu Evenků a Něnců. Navštívila také Peru. Ve svých knihách nahlíží do života sibiřských kočovníků. Písemnou formou zachycuje jejich příběhy, báje a šamanské praktiky. Později napsala knihu pohádek pro děti. Je spoluautorkou dvou publikací o Květě Fialové. V roce 2011 vyšla jejím přičiněním kniha „Ze mě: Cesta blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška“.