Nevíchovou k hudbě, nabádá Kašpárek v rohlíku

Praha – Jako alternativa k povinným představením pro školy, u nichž publikum leckdy zívá, vznikl hudebně-divadelní projekt Kašpárka v rohlíku. Při Nevíchovném koncertu – hrubka je schválnou součástí názvu – kormidluje bejbypanková formace „od pravěku přes Mozarta kolem dechovkového mysu Františka Kmocha až do přístavu současné hudby“. Do projektu se zapojili hudebníci z Tatabojs, Vypsané fixy nebo kapely Hm…

Kašpárek v rohlíku vznikl jako reakce na nedostatek písniček pro děti, které by si mohli užít i dospělí. „Je zaměřený na dětskou duši a je jedno, v jak starém těle se ta duše nachází,“ říká o tvorbě režisér „nevíchovného“ představení Janek Jirků.

„I ten nevýchovný koncert je vlastně výchovný. Měl by naučit děti něco o hudebních formách, o hudebních stylech. Ale aby to nebylo jako dřív, kdy někdo fousatý říkal v televizi, že takhle vypadá sonáta, takhle vypadá toto. Chceme, aby se děti bavily,“ vysvětluje člen kapely Hm… Filip Nebřenský.

V premiéře odehrál Kašpárek v rohlíku Nevíchovný koncert na začátku května v pražském klubu Roxy. Reprízy plánuje na 1. června, tedy na Den dětí, a 2. června v Divadle U Hasičů.