Mladá šedesátá Micka Jaggera

Londýn - Londýnská Národní portrétní galerie vystaví fotografie rockového zpěváka Micka Jaggera pořízené v 60. letech. Snímky pocházející ze sbírek galerie i z nových akvizicí mapují první desetiletí kariéry frontmana legendárních Rolling Stones. Galerie získala první Jaggerovy fotografické portréty už skoro před čtyřiceti lety, když jí Cecil Beaton daroval svůj snímek Jaggera pořízený v roce 1967 v Maroku.

Nové akvizice zahrnují portréty pořízené Geredem Mankowitzem, který se stal ve svých 18 letech oficiálním fotografem Rolling Stones. Vystaven bude mezi jinými Mankowitzův portrét Jaggera s jeho oblíbeným sportovním vozem Aston Martin DB6. Poprvé se také veřejnost bude moci seznámit se snímkem Jaggera z roku 1967 od Colina Jonese a se studií Michaela Coopera pro obal alba Rolling Stones také z roku 1967 Their Satanic Majesties Request.

Národní portrétní galerie uvedla, že ji inspiroval zájem veřejnosti o loňskou rozsáhlou expozici Jaggerových fotografií na známé fotografické přehlídce ve francouzském Arles.

Výstava Mick Jagger: Young in the 60s (Mick Jagger: Mladý v 60. letech) potrvá od 3. května do 27. listopadu.