Mezipatra na cestě časem přifrčela do Prahy

Praha - Ode dneška do příští středy bude česká metropole hostit filmový festival Mezipatra. Pořadatelé této soutěžní přehlídky, která se zaměřuje na takzvané queer filmy neboli filmy o sexuálních menšinách, nabízí osm desítek snímků s příběhy z minulosti, současnosti i budoucnosti. Festival dnes večer v kině Lucerna slavnostně zahájí film Sametová extáze režiséra Todda Haynese, který je také hlavním hostem přehlídky.

Česká televize připravila internetový speciál, který přináší výběr krátkých filmů předchozího ročníku a tradiční možnost hodnotit filmy letošní soutěže a ovlivnit tak udělení Ceny diváků. Další zpravodajství z akce přináší ČT2 v pořadu Minuty z Mezipater.

Téma "cestování časem" nabízí možnost podívat se skrze filmy jak do dob dávno minulých, tak nedávné historie queer lidí a znovu přečíst kapitoly ze skrytých dějin. Kromě objevitelských výletů do dálek „co bylo“ a „co bude“ přináší festival i příběhy obyčejných lidí, kteří zkoumají své vlastní, osobní historie.

Sametová extáze režiséra Todda Haynese
Zdroj: ČT24/Mezipatra

Do budoucnosti například přenáší znělka festivalu. V ní dva otcové v přiléhavých kosmických oblečcích cestují raketou a kojí dítě. Podle autorky Tamary Moyzes je to stejné sci-fi jako adopce dětí dvojicí gayů či párem lesbických žen. Registrovaným partnerům či partnerkám zákon osvojení dětí zakazuje. Pořadatelé proto homosexuálům - ale nejen jim - nabízejí možnost adoptovat si některý z festivalových filmů.

Krom Todda Haynese je dalším hostem festivalu i americký režisér, aktivista za práva gay komunity a především přední zástupce nekonvenčních filmů Tom Kalin. Podle něj je film dobrý způsob, jak reflektovat život sexuálních menšin. On sám podle svých slov zakládá své filmy na skutečných příbězích, a to především na dopady homosexuality na běžný život. Mezi jeho tvorbu patří například film Divoká krása, ve které režisér kombinuje intimní sexuální orientaci a brutální násilí.