Hudba umlčených nemlčí

Praha – V rámci připomínkových akcí smutného 70. výročí počátku systematických deportací českých a moravských Židů do ghett a vyhlazovacích táborů se dnes uskuteční mimořádný koncert s názvem Umlčené hlasy – Hudba pronásledovaných, který pořádá vídeňské sdružení exil.arte a Židovské muzeum v Praze ve Španělské synagoze od 19.30 hodin. Koncert se navíc odehraje i jako připomínka sedmdesátého čtvrtého výročí Křišťálové noci, velkého protižidovského pogromu rozpoutaného nacisty v noci z 9. na 10. listopad roku 1938.

Koncert zároveň předznamenává rok 2012, kdy si budeme připomínat 70. výročí úmrtí Ervína Schulhoffa, pražského rodáka a významného moderního hudebního skladatele, který byl zatčen během svého čekání na vízum a přibližně o rok později zahynul v koncentračním táboře.

Na koncertě budou uvedena díla hudebních skladatelů Erwina Schulhoffa, Viktora Ullmanna, Gideona Kleina a Viléma Tauského, tedy skladatelů, kteří byli v době nacistického režimu deportováni do ghett a koncentračních táborů, případně byli nuceni k emigraci.

Obsazení koncertu bude mezinárodní. Domácí hudební scénu zastoupí Orchestr BERG pod vedením svého zakladatele a uměleckého vedoucího Petera Vrábela. Orchestr BERG je mladé a progresivní komorní těleso, které se věnuje uvádění děl 20. století a současných hudebních skladatelů. Sólově se představí rakouská flétnistka Ulrike Anton a klavírista Russel Ryan z USA. Nejedná se o první uměleckou spolupráci těchto umělců – v sezóně 2008/2009 se sešli při realizaci podobně zaměřeného projektu Navždy ztichlé hlasy.

Exil.arte se zaměřuje na organizaci uměleckých a vědeckých projektů, které souvisí s exilovou tvorbou a politickým útlakem, šíří vědomostí o 2. světové válce a propojuje organizace i jednotlivce, kteří se zabývají stejnou tématikou.