Plzeň dostala od rodiny výtvarníka Sutnara jeho dílo

Plzeň - Cenný dar, jedno z děl plzeňského rodáka, uznávaného výtvarníka a designéra Ladislava Sutnara, dostal dnes pro město od umělcovy rodiny plzeňský primátor Martin Baxa. Studie k obrazu z cyklu Venuše může být součástí propagace Plzně v projektu Evropské hlavní město kultury v roce 2015, vzkázal dopisem umělcův syn Radoslav L. Sutnar.

„Určitě je to neobvyklé, aby město dostalo tak cenné umělecké dílo,“ míní primátor. Hodlá ho proto využít i k propagaci města. Sutnar se narodil v Plzni v roce 1897, po emigraci v roce 1939 působil v USA, a protože spolupracoval s protikomunistickým exilem, totalitní režim jej vymazal z českých dějin. Je považován za jednu z nejvýznamnějších postav české meziválečné moderny a patří k významným osobnostem amerického a světového užitého umění a designu. Zemřel v USA v roce 1976.

V Plzni ho zná málokdo. Plzeň proto spolu s místním Ústavem umění a designu (ÚUD) chce vrátit jeho jméno a dílo do rodného města. Od léta se podle něj jmenuje bývalá Univerzitní galerie. „Připravujeme některé další kroky, abychom vyjádřili naši úctu,“ řekl Baxa.

Z cyklu Venuše plzeňského rodáka Ladislava Sutnara
Zdroj: ČT24/ČTK

Darovaný obraz je studií z rozsáhlého Sutnarova cyklu Venus (Venuše) vzniklého v 60. a 70. letech v USA. Vzhledem k tomu, že Sutnarův syn Radoslav vlastní veškerá práva, mohl také přejmenovat podtitul obrazu věnovaného Plzni. Původně nesl název Venuše - Volně plynoucí, pro město jí dal název Venuše/Plzeň je žena, popsal Richard Drury, jenž zprostředkoval kontakt města a ÚUD s rodinou umělce.

Sutnarova galerie nyní vystavuje kolekci obrazů z cyklu Venuše. „Radovi (Radoslavu) Sutnarovi na spolupráci s Plzní velmi záleží, přeje si, aby toto dílo bylo symbolem návratu jeho otce do města jeho narození a studií,“ dodal Drury.

Ačkoliv Sutnarovy Venuše vypadají jako jednoduché obrazy s jasnými čistými liniemi a barvami, tak snadný jejich vznik nebyl. „Je to vysoká matematika, geometrie, tam jsou přesně spočítané všechny křivky. Záleží přesně na váze určité plochy, na přesném tvaru. Existují rýsované skici, kde Sutnar přesně zapisuje poloměr určité křivky. Výsledkem je, že jsou ty obrazy dokonalé,“ popsal ředitel ÚUD Josef Mištera. Sutnarova díla se podle něj mohou zmenšit na velikost poštovní známky nebo roztáhnout na celou plochu náměstí a stále budou působit stejně silně.