Hemingway pro dva hlasy a moře

Praha – Od poloviny listopadu si návštěvníci pražského Divadla Viola mohou poslechnout příběh pro dva mužské hlasy – mistra Josefa Somra a jeho učedníka Marka Holého. Dramatická skica vznikla podle slavné novely Ernesta Hemingwaye Stařec a moře.

„Člověk musí mít za sebou nějaké zkušenosti, ne rybářské, ale aby tomu rozuměl tak, jak si to asi pan Hemingway přál,“ uvedl k textu novely, za niž americký spisovatel dostal v roce 1954 Nobelovu cenu, Somr.

Hemingway všechno, o čem psal, musel sám poznat na vlastní kůži – své zážitky z první světové války zachytil v románu Sbohem, armádo, účast ve španělské občanské válce se odrazila v knize Komu zvoní hrana. Příběh rybáře Santiaga vznikl z rybářských příběhů, Hemingway, milovník moře, do nich promítl sám sebe. Zápas rybáře na vratké bárce s mocnou přírodou je příběhem odvahy, nezlomnosti a posedlosti a také boje s vlastním stárnoucím tělem. Stařec a moře je vůbec posledním Hemingwayovým dílem.

I když vzniklo na začátku 50. let minulého století, má podle tvůrců inscenace ve Viole co říci i dnes. "Nezlomná víra v sílu člověka, ať už je nahoře, nebo dole. Ve Starci a moři je člověk spíš dole, ale přece to nevzdává a ani příroda ho natolik nezničí. A to myslím má i v dnešní době pořád co říkat a v tom je to pořád moderní," domnívá se Josef Somr.

Stařec a moře ve Viole (zdroj: ČT24)

Také režisérka Lída Engelová považuje návrat k Hemingwayovu textu za aktuální: „Návrat je správný ve chvíli, kdy všichni pochybujeme naprosto o všem. A najednou je tu někdo, kdo řekne: 'O něčem se pochybovat nemá.'“

Skica Stařec a moře měla ve Viole premiéru 10. listopadu. Nejbližší reprízy jsou plánovány na 21. listopadu, 8. a 27. prosince. Hlas moře k hlasům mistra a učedníka vytváří na jevišti hudba Emila Viklického.