Českem putuje adrenalinové dobrodružství

Praha – Do hlavního města České republiky se blíží Mezinárodní festival outdoorových filmů, jeho 9. ročník je největším soutěžním putovním filmovým festivalem outdoorových sportovních, dobrodružných, adrenalinových a cestopisných filmů ve svém žánru i rozsahu. Letošní ročník obdržel 110 filmů ze 16 zemí světa. Oficiální zahájení festivalu proběhlo 14. října v Ostravě a zakončení proběhne v Praze, v kině Lucerna 3. prosince, kam bude mít přístup také široká veřejnost. Festival probíhá ve 26 městech, poprvé překročil hranice ČR a zavítal také na Slovensko.

„Ze zajímavých hostů bych upozornil na Richarda Konkolského, legendu československého mořeplavectví. Je to první kontinentální Evropan, který sólově obeplul svět, držitel několika světových rekordů. Vystoupil v rámci festivalu 10. listopadu v Baťově mrakodrapu ve Zlíně. Také Pavol Barabáš představil nádherné filmy z obou ledových pólů, z podzemí stolových hor, z Himálají i kaňonu Tour de Fer,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 produkční festivalu Martin Kráčalík.

Porota bude letos rozdělovat ceny opět ve čtyřech kategoriích (outdoorový sport, hory, voda a cestopis) a navíc udělí nově cenu za amatérský film a cenu za mimořádný přínos v oblasti outdoorového filmu, sportu a aktivit, tzv. cenu za celoživotní dílo. Vítězní filmaři obdrží ceny v celkové hodnotě půl milionu korun.

Rozhovor s Martinem Kráčalíkem (zdroj: ČT24)

I letos provází festival zajímavý doprovodný program. Vedle filmových projekcí, kterých je naplánováno asi 200, se pořádají besedy významných osobností z outdoorového a cestovatelského světa. Kromě Richarda Konkolského se diváci mohou potkat i s dalšími významnými osobnostmi, jako je horolezec Bernd Zangler (Německo), Leopold Sulovský nebo loňský čestný host festival dr. Miloslav Stingl a další. Festival také doplňuje řada fotografických výstav v některých městech festivalu (Ostrava, Praha, Bílina, Zlín) včetně fotosoutěže.

  • Festival outdoorových filmů zdroj: MFOF
  • Festival outdoorových filmů zdroj: MFOF

Mezi hlavními mediálními partnery jsou v letošním roce opět Česká televize - ČT 4, Český rozhlas a internetový portál Idnes.cz.