Na Antique si hrají dospělí

Praha - Hračky všech druhů, velikostí i stáří jsou tématem 28. prodejního veletrhu starožitností Antique, který se od 24. listopadu koná na pražské Novoměstské radnici. Nechybí na něm ale ani tarožitné obrazy, předměty denní potřeby, užité umění, porcelán a nábytek. A samozřejmě zbraně a šperky.

Na veletrhu Antique se letos sešlo na 60 vystavovatelů z řad galeristů a sběratelů z celé České republiky, kteří na místě prezentují to nejlepší ze svých sbírek. Své zastoupení mají na místě také světoznámý aukční dům Sotheby's a tuzemské restaurátorské dílny.

Celková hodnota prezentovaných exponátů je podle pořadatelů zhruba 170 milionů korun. Návštěvníci zde najdou vše od starých gramofonů a fotoaparátů, přes díla známých malířů včetně Joži Uprky či Maxe Švabinského až po hračky, z nichž nejstarší byly vyrobeny v 17. století.

„Starožitné hračky se těší značné přízni u laické veřejnosti, postupem let si ale naklonily také řadu sběratelů,“ komentuje letošní stěžejní téma veletrhu prezidentka pořadatelské Asociace starožitníků Simona Šustková. „Největší pozornost je věnována panenkám, které mají nejširší okruh obdivovatelů. Na veletrhu jsou vystaveny kusy z různých období a materiálů - například s biskvitovou hlavou a pravými vlasy,“ upozornila.

  • Podzimní veletrh Antique 2011 autor: Kateřina Šulová, zdroj: ČTK
  • Podzimní veletrh Antique 2011 autor: Kateřina Šulová, zdroj: ČTK

Veletrh Antique se pravidelně koná vždy na jaře a na podzim. Na Novoměstské radnici ho mohou zájemci navštívit do 27. listopadu. „Antique umožňuje setkávání laické a odborné veřejnosti, a to nejen v rovině nákupu a prodeje starožitných předmětů, ale zároveň poskytuje možnost bezplatného poradenství. Laici se můžou od odborníků dovědět, jak poznat hodnotu vlastněné starožitnosti, a také o principech prodeje,“ lákají na letošní ročník organizátoři.