Harry Potter jako homosexuální příběh?

Praha – Seriál Star Trek byl v době svého vzniku i později televizním sci-fi hitem. Právě v souvislosti s ním vznikl v 70. letech 20. století specifický žánr amatérské literární fikce, tzv. slash. Začaly se objevovat povídky, které spojovaly kapitána Kirka a Sporcka hlubším citovým vztahem, než jaký měli v televizním seriálu. Milostný vztah dvou osob stejného pohlaví, na kterém je slash-fiction založena, prezentuje podle autorů kultivovaný a procítěný literární útvar s neobvyklou tematikou.

Slash je druhem tzv. fanfiction zaměřující se především na mužské postavy, nicméně ani ty ženské nebývají výjimkou. V tom případě se pak často hovoří o tzv. femslash. Nadšenci slash literatury přepisují známé příběhy v jiné genderové optice. „Slash jsou vlastně příběhy nebo videa, případně obrázky, které využívají už existující fikční světy nebo postavy a pracují s nimi v homosexuálních vztazích. Zapojí tam tento prvek, i když původně v předloze nebyl,“ vysvětluje odbornice na slash Jana Glocarová s tím, že zlomovým dílem byly, kromě již zmíněného „spouštěcího“ Star Treku, filmy o Harrym Potterovi.

Svět slashe je velice obsáhlý a zahrnuje mnoho dalších podžánrů. Nabízí mnohonásobné identifikace napříč genderem a sexualitou. „Hledají se stále nové cesty. Mě napadlo psát i na věci, které se normálně nepíšou, například na Máj od Karla Hynka Máchy. Přijde mi to sexy,“ říká slash-pisatelka Lucie Cupalová.

Ukázka z povídky slash-autorky Lucie Cupalové:

„Měl pocit, jako by mu sám oheň rozehříval tělo, mámil mysl. Chtěl vstát, ale krátce zavrávoral, nezvyklý na účinky alkoholu. Pevná ruka ho podepřela. Pomalu, Viléme, zaznělo blízko jeho ucha. Vzduch voněl pečenými bramborami a kukuřicí, kolkolem se snášela večerní mlha. Hynek neváhal, prsty se zatoulal pod tenkou košili, vášnivý polibek opíjel rychleji než medovina…“

Se vznikem slash literatury se zpočátku zvedla vlna odporu, která odmítala používání původního textu, tedy originálního seriálu Star Trek. Někteří odpůrci dokonce hovořili o „znásilňování postav“. Podle slash-pisatelů se však rozhodně nejedná o jakékoli „zvrhlosti“, nýbrž o procítěný a kultivovaný literární žánr založený na homosexuálních vztazích.

Slashování (zdroj: ČT24)