Panenky, které dětem do ruky nepatří

Praha – Nostalgie po dětství může vést i k dobré investici, jak dokazuje pražská výstava Doll Prague. V Česku se poprvé představuje mezinárodní prodejní expozice, která ukazuje panenky ne jako hračky nebo historické kousky, ale jako současná umělecká díla, za něž jsou sběratelé ochotni štědře zaplatit.

Každá vystavená panenka je originálním dílem, vytvořená jako jediný kus nebo jen ve velmi malé edici a vždy se jedná výhradně o ruční práci. To se odráží i na ceně. „Exponáty lze pořídit od šesti tisíc korun až po šest tisíc euro, pokud jde o ty nejdražší,“ prozradila cenový rozptyl, v němž se panenky na prodejní výstavě pohybují, umělecká ředitelka projektu Elena Ilina.

Art panenky jsou na výstavě k vidění v nepřeberném množství stylů, materiálů a velikostí. Některé z nich jsou například věrnými kopiemi narozených miminek, jiné vypadají jako dekadentní hrdinové filmů Tima Burtona. Některé z exponátů jsou ze dřeva, jiné z plastu či kovu a svůj nemalý prostor na expozici mají i plyšoví medvídci či pohyblivé loutky.

  • Výstava Doll Prague zdroj: ČT24
  • Výstava Doll Prague zdroj: ČT24

Návštěvníci si mohou prohlédnout práce od šedesáti účastníků z více než dvaceti zemí, například z Izraele, Ruska, Ukrajiny, Francie, Nizozemí a samozřejmě také Česka. „Do Prahy přijely i opravdové hvězdy v tomto umění,“ upozornila Elena Ilina.

Například Italka Laura Scattolini, k jejímž klientům patří herci Demi Moore či Robin Williams, nebo Elena Kunin z Izraele, na jejíž díla jsou sběratelé ochotni čekat i několik let. Dílny českých autorů zastupují Eva Hodinková, Lubica Charvátová nebo Dagmar Jurčíková. Svou prezentaci mají na výstavě i studenti řezbářství a loutkářské scénografie.

Obdobné expozice se už řadu let konají například v Paříži, Moskvě, New Yorku či Tokiu. V Praze se prodejní výstava takového rozsahu koná poprvé. V horním patře Národního domu na Vinohradech je otevřena do 4. prosince. Součástí Doll Prague je i samostatná expozice uměleckého textilu Artextil či soutěž o nejkrásnější panenku. Na závěr výstavy pak organizátoři připravují charitativní projekt, jehož výtěžek poputuje na pomoc dětem s poruchou autistického spektra.