Vychází první posmrtná deska Amy Winehouseové

Londýn/Praha – Fanoušci zesnulé zpěvačky Amy Winehouseové ode dneška najdou v obchodech její nové album. První posmrtná deska britské soulové zpěvačky obsahuje dvanáct dosud nevydaných skladeb. Winehouseová chtěla své třetí studiové album sestavit jen z vlastních nových písní, stihla ale nahrát jen dvě. Kompilace nevydaných skladeb a demosnímků nese název Lioness: Hidden Treasures.

Kolekce dvanácti písní obsahuje starší, doposud nikdy nevydané skladby, alternativní verze již existujících písní i nové kompozice, které zpěvačka připravovala pro svou novou desku. „Adekvátní název by byl posmrtná kompilace, protože ty nové skladby tam úplně nejsou, spíš se jedná o výběr doposud nevydaných skladeb. Většina jich pochází z let 2002-2004, tedy z období, kdy vydala své první album a pracovala na druhém,“ upřesnila redaktorka časopisu Rock and Pop Veronika Vlachová. Album navíc obsahuje i její poslední nahrávku z března tohoto roku, a to duet s Tonym Bennettem.

Celý koncept alba dali dohromady dva producenti, Mark Ronson a Salaam Remi, kteří skladby vybírali za pomoci rodiny zesnulé zpěvačky. Celkem vydala Amy Winehouseová za svého života pouze dvě alba. S druhým Back to Black vyhrála v roce 2008 pět cen Grammy. Čato ale plnila titulní stránky novin také kvůli užívání drog a alkoholu, poruchám příjmu potravy, nezdařilým vztahům a neúspěšným výkonům.

Rozhovor s Veronikou Vlachovou (zdroj: ČT24)

Veronika Vlachová, redaktorka časopisu Rock and Pop

„Byla to originální zpěvačka, svébytná, osobitá. Je pravda, že nikdy nezazpívala nic stejně, což je její plus a zároveň i minus. Ty excesy, ať už byly zapříčiněné alkoholem nebo drogami, tak to mělo svůj magický nádech. Udělala velký vryp do hudební scény i do dějin hudby, protože vytáhla menšinový žánr, jako je jazz. Během své krátké kariéry ze sebe dokázala vykřesat úplné maximum. Vydala sice jen dvě alba, ale ta jsou zároveň koncentrovaná a úžasná.“

Amy Winehouseová byla nalezena mrtvá 23. července v posteli ve svém domě v Camden na severu Londýna ve věku 27 let. Příčinou její smrti byla konzumace přílišného množství alkoholu. Winehouseová měla s drogami a alkoholem léta problémy, živé koncerty byly v jejím podání sázkou do loterie.