Mrazík sjel z ledu na prkna

Ostrava – Ruská pohádka Mrazík neodmyslitelně patří každoročně k televiznímu programu o vánočních svátcích. S úspěchem se několik let uvádí také jeho „ledová“ verze na českých a slovenských zimních stadionech. V jevištní muzikálové podobě si známý pohádkový příběh mohou nyní lidé připomenout v Národním divadle moravskoslezském.

V divadelním Mrazíkovi prý najdou diváci všechno to, co mají v této pohádce rádi. „V divadelní verzi Mrazíka nebude chybět ani chaloupka na kuří nožce, ani sáňky samochodky, ani Mrazíkovy saně či zasněžená jedlička, hůl Mrazilka nebo pravý sníh,“ přislíbila šéfka souboru opereta-muzikál NDM Gabriela Petráková.

Představení doprovází živá hudba. K původní filmové hudbě a písničkám přidali tvůrci muzikálu nová hudební čísla, minimálně jedno připadne na každou z postav. Na jevišti tak zpívá kromě Nastěnky a Ivánka také Baba Jaga, loupežníci, Dedeček Hříbeček, a dokonce i slepá babka s roštím.

„Bude to tentýž Mrazík, stejný děj, stejná hudba, jen to divadlo bude jiné. Na rozdíl od zimních stadionů bude v divadle vše živě. Orchestr, herci i zpěváci, což bylo na ledě z technických důvodů nemožné. Tam šlo o jakousi 'rozhlasovou pohádku' z playbacku s pantomimou a tancem na ledě. Pro orchestr souboru opereta-muzikál, který je svým složením přirozeně jiný, jsem musel napsat novou instrumentaci,“ vysvětlil autor hudby Boris Urbánek.

Režisérem inscenace je Ondřej David. Děj Mrazíka se odehrává na scéně Ondřeje Zichy, v kostýmech Veroniky Babraj-Hindle, která pro inscenaci dotvořila původní návrhy svého otce Alexandra Babraje. V hlavních rolích připravované ostravské inscenace se diváci mohou těšit na Roberta Jíchu, Lukáše Vlčka, Veroniku Gidovou, Martinu Šnytovou, Hanu Fialovou,  Marcela Školouta a řadu dalších. Jiří Sedláček, který k muzikálu napsal texty písní, si v připravované inscenaci zahraje a zazpívá roli Mrazíka v alternaci s Janem Drahovzalem.

První premiéra muzikálu Mrazík se v Divadle Jiřího Myrona odehrála 8. prosince, na druhou mohou dospělí i děti zajít v sobotu 10. prosince od 18:30. Mrazíka - zase v jiné úpravě - do svého předvánočního repertoáru zařadilo také brněnské Divadlo Polárka.