První výstava NG pod Röslem je prý branou pro návštěvníky

Praha – Ředitel Národní galerie Vladimír Rösel poprvé od svého nástupu do funkce představil novou výstavu Národní galerie. Jedná se o komorní výběr několika děl francouzských tvůrců poloviny 19. století ze sbírek NG. Další projekty ale zůstávají nadále neznámé, Rösel chce výstavní plán galerie prozradit až začátkem nového roku.

Nic se nemá uspěchat, tvrdil Rösel po usednutí do ředitelského křesla Národní galerie v červnu. Jeho prvním výstavním počinem je prezentace šesti děl francouzských umělců z fondů NG – ukázka orientální žánrové tvorby Alexandra G. Decampse, malba Gastona La Touche inspirovaná pařížským mondénním prostředím a díla Léona Bonnata, Julese Goupila, Davida de Notera a Léona Delachauxe, která se zaměřují na portrétní a intimní malbu.

Ve Veletržním paláci budou k vidění do 27. května. „Je to určitá brána, vstup k tomu, abychom dostali návštěvníky zpět do Národní galerie a především přes současné moderní umění je naučili chodit se dívat na sbírkový fond,“ slibuje si od tohoto počinu Rösel. Šestice obrazů má ukázat, co z výtvarného umění bylo mezi českou veřejností nejpopulárnější kolem roku 1905.

„Nezbývá čas na nějaké zásadní výstavy, které by do NG přilákaly víc lidí – nejsou na ně síly, peníze a ani kurátoři,“ domnívá se Jan Vitvar, vedoucí kulturní rubriky časopisu Respekt. „Do budoucna čekám, že galerie bude fungovat na stejné bázi, jak fungovala doposud, jako pod Milanem Knížákem, tzn. velké výstavy typu Joži Uprky nebo připomínající svatou Anežku Českou, které momentálně probíhají, a pak malé improvizační výstavky z depozitářů, jak se to děje teď, což je ale málo,“ podotknul.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Výstavní plán galerie chce Rösel zveřejnit v polovině ledna. Naznačil, že by měl zahrnovat nejméně dva velké výstavy založené na sbírkách galerie, doplněné o zahraniční výpůjčky.