Třídenní smutek ukončí pocta Václavu Havlovi v Lucerně

Praha – Rozloučit se s Václavem Havlem může veřejnost i v pátek v pražské Lucerně. Akce, kterou chystá Havlův bratr Ivan, se koná na závěr třídenního státního smutku. Ve Velkém sále vystoupí například skupina The Plastic People of the Universe. K dispozici bylo z bezpečnostních důvodů jen 4 000 volných vstupenek, které byly během dvou hodin rozebrány. Přímý přenos koncertu z Velkého sálu Lucerny bude Česká televize vysílat od 20:00 do 22:00 hodin na programu ČT1. Celý koncert, tedy i po skončení přenosu na ČT1, bude možné sledovat živě i na portálu ČT24.

Ve všech prostorách Paláce Lucerna se odehraje poslední dějství rozloučení s bývalým prezidentem. Společenství přátel Václava Havla zvolilo formu, kterou on sám miloval: přehlídku různých žánrů, stylů a uměleckých směrů. Poctu mu vzdají hudebníci, divadelníci, filmoví tvůrci, fotografové, a to v neformální koláži pestrých vystoupení.

Během večera se na pódiu Velkého sálubudou v půlhodinových blocích střídat kapely jako Garage & Tony Ducháček, Jasná páka a Hudba Praha, David Koller, slovenské kapely Bez ladu a skladu a Živé kvety, Hradišťan (primáš Jiří Pavlica), The Plastic People of the Universe, Tata Bojs, Velvet Underground Revival Band, Tonya Graves, Matěj Ruppert a Ondřej Brousek. Z Ameriky přiletěl i Ivan Král. Zda vystoupí i Suzanne Vega, která se má zúčastnit pohřbu, zatím není jasné.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

V Lucerna Music baru budou vystupovat Toxique, Zrní, Schoenfelt, The Colorblinds s Adamem Mišíkem, nejmladším synem zpěváka Vladimíra Mišíka, a další. Hlásí se další kapely, a tak se hledá možnost, jak jejich vystoupení dramaturgicky zařadit do programu. V pasáži bude hrát Horňácká cimbálová muzika. „Půjde o multikulturní a multifunkční záležitost, jejíž program stále narůstá,“ řekl mluvčí akce Ladislav Špaček, jenž tuto funkci zastával léta i u prezidenta Václava Havla.

  • Pocta Václavu Havlovi / program zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3141/314033.jpg
  • Pocta Václavu Havlovi / program zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3141/314031.jpg
  • Pocta Václavu Havlovi / program zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3141/314035.jpg

Opomenuta nebude ani divadelní a filmová tvorba

Kino Lucerna bude podle Špačka místem divadelních představení. Zahradní slavnost uvede s Divadlem na tahu Andrej Krob, soubor Buchty a loutky sehraje Horský hotel, brněnské Divadlo Husa na provázku Havlovu hru Prase. V kavárně budou vystaveny snímky fotografů, kteří provázeli Václava Havla - Bohdana Holomíčka, Tomkiho Němce, Oldřicha Škáchy.

Opomenuta nebude ani filmová tvorba. Mezi divadelními představeními se v kině budou promítat filmové dokumenty o Václavu Havlovi, např. Bojanovského Prezident Václav Havel, Havel na Hrad, který natočil Pavel Koutecký k 10. výročí volby prezidenta, nebo Americká pocta Václavu Havlovi - oslava demokracie v Československu. Jde o koncert z katedrály v New Yorku z roku 1991.

  • Prase autor: Jakub Jíra, zdroj: Divadlo Husa na provázku http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2819/281866.jpg
  • Prase zdroj: Divadlo Husa na provázku http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3136/313574.jpg
  • Divadlo Husa na provázku autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3138/313727.jpg
  • Divadlo Husa na provázku autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3138/313729.jpg

Podle Špačka není pořadatelem večera žádná firma ani organizace. „Je to společenství Václava Havla, jak si říkáme my všichni, kteří jsme se léta pohybovali kolem něj - spolupracovníci a nejbližší přátelé,“ podotkl. Připomněl podíl knihovny a kanceláře Václava Havla, Výboru dobré vůle Olgy Havlové či nadace Člověk v tísni. „Těch společností je víc, nerad bych na někoho zapomněl,“ dodal.

Lucerna bude otevřena od 17:30 do 23:30 hodin. Příchod pro publikum bude z obou stran pasáže, tedy ze Štěpánské a z Vodičkovy ulice, vstup pasáží Divadla Rokoko je vyhrazen pro novináře. Volné vstupenky, které byly dány do oběhu ve středu, zmizely během dvou hodin. Dnes byla rozebrána i poslední tisícovka lístků.

  • Václav Havel a Ivan Král zdroj: ČT24
  • Matěj Ruppert autor: Petr Sznapka, zdroj: ČTK

Česká televize bude v době mezi 20. a 22. hodinou přenášet Poctu Václavu Havlovi ve Velkém sále, aby dění zprostředkovala všem, kteří se dovnitř nedostanou. Celý koncert, tedy i po skončení přenosu na ČT1, můžete sledovat živě i na webu ČT24. Ve střední části Václavského náměstí bude navíc umístěna velkoplošná obrazovka. Pokud by se během večera uvolnily prostory Lucerny, budou dovnitř vpuštěni další zájemci bez vstupenek.