Klaus: Škvorecký byl svobodný muž v nesvobodném světě

Praha – Josef Škvorecký byl výjimečný fenomén českého kulturního a společenského života a „svobodný muž v nesvobodném světě“, domnívá se Václav Klaus. Kondolenční dopis Zdeně Salivarové, manželce spisovatele a exilového nakladatele, který v úterý zemřel ve věku 87 let, zveřejnil dnes na svých stránkách.

„Josef Škvorecký byl solitér, který k nám v nejtěžších dobách nesvobody vnesl ducha amerického konzervatismu a svobodomyslnosti. I v kanadské emigraci, po sovětské okupaci Československa, nejenže neztratil kontakt se svou vlastí, ale pracoval pro ni a pro její budoucí svobodu jako málokdo druhý,“ napsal Klaus.

Prezident ocenil, že Škvorecký nepatřil „k převažující části českých intelektuálů, kteří museli projít zkušeností v komunistické straně, aby pochopili svůj omyl“. „Patřil k těm nemnoha, jimž bylo vždy intuitivně jasné, že se svoboda a komunismus spojit nedají,“ poznamenal Klaus. Dodnes prý vzpomíná na setkání se Škvoreckým v roce 1969 na amerických univerzitách Cornell a Berkeley.

„Svým dílem i skvělým příkladem občanských a lidských postojů s námi Josef Škorecký zůstane ještě dlouho,“ přeje si v závěru kondolenčního dopisu prezident. „Věřím navíc, že to platí nejen pro generace, se kterými sdílel pohnuté osudy naší země v druhé polovině 20. století a počátku století jedenadvacátého.“

Zástupci spisovatelské obce i politici v kondolencích ocenili Škvoreckého literární a exilovou vydavatelskou činnost. Články mu dnes věnovala i tištěná média v Kanadě, kde spisovatel od roku 1969 žije. Josef Škvorecký miloval svobodu, kterou měl jako spisovatel v Kanadě, nikdy ji nepovažoval za samozřejmou a využil ji k velkému prospěchu světa, napsal například v dnešním úvodníku kanadský deník The Globe and Mail. V textu vzpomněl i na nedávné úmrtí exprezidenta Václava Havla: Škvorecký a Havel byli velikány a hrdiny - ale velmi lidskými, stojí v článku.