Ypsilonka opět nahlíží do jejího života

Praha - Studio Ypsilon uvádí 31. března v obnovené premiéře hru s názvem Z jejího života aneb Kabaret Průvan čili Buduj vlast, posílíš mír, Arnolde. "Senzační skok čili propadák zpátky do padesátých let i výš. Trapná léta pro kočku a pod psa. Autorský kabaret s Janou Synkovou v hlavní roli a zároveň velkolepý retrorecitál Josefa Zímy, který báječně baví, provokuje a někdy i irituje upozorňováním na to, jací jsme byli a jací jsme," uvádějí inscenátoři hru, za kterou byla Jana Synková v pravidelné rubrice Divadelních novin – vyhlášena Osobností měsíce.

„Především je to však velká příležitost pro one-woman show v podání Jany Synkové, která ji také beze zbytku využila, když uplatnila ve vděčně napsané postavě všechny valéry svého výrazového rejstříku. Klíčovým dramaturgickým tahem bylo schizma hlavní postavy, rozdvojení vzpomínající kabaretiérky mezi naivně budovatelskou modrokošilatou svazačkou let padesátých a šedesátých a její poněkud zapšklé pozdější vydání, “bohatší„ o nabyté zkušenosti následujících dekád. Půvab této jevištně obnažované schizofrenie tkví v tom, že je to účtování se životem, které při vší trpkosti není zatrpklé. Marasmus oněch let není ostatně to jediné, co je na jevišti obnažováno: Modrou košili možno přece svléci se stejnou samozřejmostí, s jakou jiní převlékali kabáty,“ napsal do Divadelních novin v době první premiéry v roce 2008 Ivan Žáček.

„Jistým společným jmenovatelem toho, co jsme žili a žijeme i dnes, je lidská blbost. Nechceme však inscenací jen zesměšňovat, měl by v ní současně být také kus bolesti a zklamání,“ přibližuje dílo režisér Jan Schmid.

„Známky senzační kuriozity však Zímovo angažmá vykazuje pouze velmi povrchním pohledem. Jednak proto, že Josef Zíma v inscenaci zpívá hity padesátých a šedesátých let – tedy tvorbu, které se skutečně polovinu svého profesního života věnoval. A jednak proto, že zpěvák je absolventem DAMU se slušnou divadelní dráhou, zahrnující také řadu charakterních, dramatických rolí. A konečně proto, že v inscenaci funguje také jako určitý symbol doby a někdejší idol hlavní hrdinky,“ upozornila ve své recenzi inscenace publicistka Kateřina Kočičková.

„Roky, kdy jsem dělal swing či rock’n’roll, jako by neexistovaly. Přitom tuhle hudbu mám dodnes rád a hraju ji na svých koncertech. Podobně jsem lidi překvapil i svým účinkováním v muzikálech Monte Cristo a Cats. Teď je možná překvapím Ypsilonkou,“ komentoval své angažmá v inscenaci Josef Zíma.

Z jejího života aneb Kabaret Průvan čili Buduj vlast, posílíš mír, Arnolde - znovu na repertoáru 31. 3. v 19.30 hod. Další reprízy: 21. 4. a 17. 5. v 19.30 hod.

/ hrají: J. Synková, J. Zíma, R. Rychlá, B. Skočdopolová, J. Slach a D. Renč / režie: J. Schmid / výprava: M. Melena / hudební spolupráce: M. Kořínek a D. Renč / filmové dotáčky: J. Havelka / dramaturgie: J. Etlík / premiéra: 6. 6. 2008.

  • Studio Ypsilon / Z jejího života autor: ČT24, zdroj: Studio Ypsilon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2430/242985.jpg
  • Studio Ypsilon / Z jejího života zdroj: Studio Ypsilon http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2430/242988.jpg