Tisíc jeřábů a koncertů pro Japonsko

Praha – Víkend a poslední březnový týden přinesou hned několik benefičních akcí na pomoc přírodní katastrofou stiženému Japonsku. Národní muzeum a Česko-japonská společnost připravily na sobotu a neděli v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur projekt nazvaný Tisíc jeřábů pro Japonsko podle origami, jímž bude moci každý návštěvník kromě svého vstupného vyjádřit solidaritu se zemí vycházejícího slunce. Chystá se také několik koncertů – například hned v neděli 27. března benefiční vystoupení uspořádá v Obecním domě Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK.

Národní muzeum se v Náprstkově muzeu vzdá po celý víkend vstupného (podobně jako před pár dny Národní galerie) do stálých expozic i na výstavu Gejša a Samuraj, která končí 3. dubna. V rámci doprovodného programu se mohou návštěvníci kromě komentovaných prohlídek účastnit tvůrčích dílen, čajového obřadu nebo se díky ukázkám seznámit s tanci gejš či tradiční lukostřelbou kjúdó.

Každý z příchozích se také bude moci podílet na výrobě symbolického řetězu pro Japonsko, a to skládáním tradiční origami – papírového jeřába. Tento pták v japonské kultuře symbolizuje štěstí a dlouhý život, je zhmotněním přání a modlitby. O tisícovce jeřábů, do jejichž skladů lidé vetkali svá srdce, se traduje, že dokážou zachránit lidský život či odvrátit pohromu.

Na Japonsko mohou lidé přispět i jinde než v Národním muzeu. Příležitost měli například v pátek večer ve Státní opeře Praha, která se rozhodla do rádcovského fondu věnovat výtěžek z večerního představení Carmen. Na pomoc Japonsku přispívá i řada koncertů. 27. března zahraje Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK v Obecním domě bez nároku na honorář. Pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Kouta zazní symfonické básně Vyšehrad, Vltava a Šárka z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany a Symfonii č. 9 zvanou Z nového světa od Antonína Dvořáka.

V úterý 29. března se v pražské Lucerně uskuteční další benefiční vystoupení, jehož výtěžek poputuje na konto zřízené Česko-japonskou společností. Odehrají ho kapely Vypsaná fiXa, Už jsme doma, Sunshine, Psí vojáci a Papaya Paranoia. V ten samý den zahrají pro Japonsko také Michal Hrůza a kapela Medvěd 009 na Právnické fakultě UK. Na poslední březnový den pak plánuje koncert ve Farním sboru Českobratrské církve evangelické v Praze-Střešovicích kytarista Štěpán Rak.

Pomoci by chtěla i Česká filharmonie, jejíž členové byli v Japonsku na turné v době, kdy ho postihla přírodní katastrofa. Koncert připravila na 3. dubna, kdy ho také v přímém přenosu odvysílá Česká televize na programu ČT2 a Český rozhlas na stanici ČRo 3 Vltava. Peníze poputují na konto humanitární organizace ADRA. Ve Španělském sále Pražského hradu zazní Dvořákova Novosvětská symfonie, která je v Japonsku velmi oblíbená. Bruchův Houslový koncert g moll přijede do Prahy zahrát japonský interpret, první koncertní mistr Berlínské filharmonie Daišin Kašimoto. Filharmoniky povede dirigent Ion Marin.

Dívka s jeřábem
Zdroj: ČT24/Národní muzeum