Roman Franta ukřižoval brouka i Tajnou knihu

Praha – Kontrastní dvojice obrazů a samozřejmě brouky, které k tvorbě tohoto výtvarníka už neodmyslitelně patří, mohou čekat návštěvníci aktuální výstavy výtvarníka Romana Franty. Zahájena bude o valentýnském večeru v pražské Galerii Vltavín a svátek zamilovaných se promítl i do Frantových děl.

Na obrazech se objevuje pro výtvarníka netypická růžová barva, dokonce nechybí ani květiny. Především se ale od předchozích instalací liší ta současné koncepcí. „Na mých předešlých výstavách se obraz četl sám o sobě, tady díla mezi sebou vytvářejí určité asociace,“ upozornil Franta.

Princip dvojic se pomítá i do názvu výstavy – Black Bug Double Show. „Objevují se tu i aktuální věci, například směřující ke vztahu Václava Havla a Ireny Obermannové,“ prozradila o vystavovaných dílech kurátorka a spisovatelka Kateřina Tučková.

Návštěvníci si tak mohou prohlédnout dílo, na němž Václava Havla sleduje výtvarníkův plačící autoportrét. Dvojici s tímto obrazem tvoří Kráva Milka v noci, doplněná hřebem probitým posledním románem Ireny Obermannové Tajná kniha, který vyvolal spekulace o poměru mezi spisovatelkou a exprezidentem. Do „doublů“ postavil Franta také Adamovy rajské Evy a neřestná jablka, Pannu Marii a ukřižovaného brouka, odpůrkyně Valentýna v černých burkách a odhalené tři Grácie.

Ve všech případech ale zůstal Franta věrný „svým““broukům, z nichž dokáže vykouzlit obličeje, postavy nebo barevně i geometricky promyšlené broučí skrumáže. Brouci – švábi v karitěstíčku nebo grilovaná sarančata – se budou navíc i servírovat na úterní vernisáži. Výstava Black Bug Double Show je v Galerii Vltavín přístupná do 18. března.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)