Íránská svatba má do pohádky daleko

Praha – Unikátní pohled do íránské rodiny nabízí dokument Svatba po íránsku, který uvádí festival Jeden svět. Nizozemská režisérka Jet Homoetová přijíždí se svým manželem do Íránu, aby se zúčastnila svatby jeho starší sestry. Běžný předsvatební stres ale znásobují konflikty životního stylu emancipované nevěsty s místními zvyklostmi.

Zatímco pro Evropana je svatba běžnou záležitostí, v Íránu dokáží tradice připravit nevěstě mnoho ponižujících situací. Své o tom ví i pětačtyřicetiletá Maryam. „Jsme intelektuálská rodina a za nejvyšší autoritu jsem považoval právě sestru. Během příprav na svatbu by se ale měl z vládkyně domácnosti stát předmět obchodu mezi ženichem a otcem,“ říká její bratr a manžel režisérky dokumentu Sharog Heshmat.

Íránská nevěsta musí totiž získat svatební garanci - obnos peněz, který by ji zajistil v případě rozvodu. Maryam s manželem by ale chtěli uzavřít moderní svazek bez svazujících konvencí. Jak podotýká režisérka Homoetová, v Íránu má žena podobné postavení jako v anglickém románu Pýcha a předsudek, identitu jí dá až manželství.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

Paradoxem je, že 65 procent studentů na íránských univerzitách jsou právě ženy, které pak často vydělávají víc než jejich muži. Žijí ale v zajetí starých pravidel, jimž se nakonec musela podřídit i Maryam s manželem. Skutečnost, že za kamerou stáli bratr a švagrová hlavní protagonistky, umožnila velice intimní a unikátní vhled do světa fungování íránské rodiny. V rámci festivalu Jeden svět je možné snímek zhlédnout ještě 11. března v 17:30 v kině Evald.