Pět rozbitých kamer je ta nejmenší cena

Praha – Dokumentem svědčícím o vojenských metodách používaných proti civilistům je snímek Pět rozbitých kamer, který na festivalu Jeden svět získal Cenu za nejlepší režii. Ocenění na závěrečném ceremoniálu převzal Emad Burnat, z jehož záběrů je film o střetu palestinských vesničanů a židovských osadníků sestaven.

„My bezvýznamní se mlátíme klacky, které nám rozdají do ruky ti, kteří mají prachy a moc, a na ty, kteří mají prachy a moc, dojde jenom málokdy, i o tom je film Pět rozbitých kamer,“ uvedl ke snímku člen poroty, režisér Robert Sedláček.

Palestinský zemědělec si pořídil kameru shodou okolností v den, kdy začalo zabírání půdy u jeho vesnice Bil’in u Ramalláhu, kde se chystala výstavba velké izraelské osady. Filmoval protesty vesničanů, kteří se snažili zabránit ztrátě země, z níž získávají obživu. „Myslím, že je to moje odpovědnost – filmovat a dokumentovat. Ukázat světu, co se děje, a ochránit lidi kolem mě,“ říká Burnat.

Situace se v průběhu let vyostřovala. Jeho sousedé byli zatýkáni a zabíjeni, sám Imád byl zatčen a také vážně zraněn. Jeho kamery ničily kulky izraelské armády i židovští osadníci. „Kamera mi zachránila život. Zasáhly ji dvě kulky, pořád je mám uvnitř čočky,“ prozradil kameraman a spolurežisér dokumentu.

Cena za nejlepší režii - z odůvodnění poroty: Mechanické střílení gumovými projektily do neozbrojených lidí, postupné pošlapávání jakékoliv slušnosti nebo zákonnosti a postupné narůstání agresivity na obou stranách nebylo snad nikdy tak výstižně natočeno, jako v tomto unikátním časosběrném snímku. Režiséři navíc dokazují, že drtivé síle se dá čelit i bez násilí a s obrovskou důstojností. Jejich činy jsou ohromující, a výsledkem jejich práce je pozoruhodný film.

Jeho filmová kronika o střetu Palestinců a Izraelců nezaujala jen porotce mezinárodního festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět. Snímek si odnesl už ocenění z festivalu v Sundance nebo Amsterodamu. „Potvrzuje mi to, že moje natáčení má smysl,“ okomentoval úspěchy snímku Emad Burnat.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

5 Broken Cameras. Izrael, Palestina, Nizozemsko, Francie. 2011. 90 minut. Režie: Emad Burnat, Guy Davidi.

Pražská, hlavní část Jednoho světa skončila 15. března. Festivalový program ale pokračuje ještě ve více čtyřiceti mimopražských městech.