Titanic se opět potápí, ale tentokrát trojrozměrně

Londýn - Hollywoodský trhák Titanic měl v úterý v Londýně svou premiéru ve 3D formátu. Patnáct let po premiéře jeho klasické verze opět vstoupili na pověstný červený koberec režisér snímku James Cameron společně s Kate Winsletovou a Billym Zanem, kteří si v Titanicu zahráli.

„Tvrdě jsme pracovali na tom, abychom z této konverze ve 3D udělali opravdový poklad. A řekli byste, že film byl původně takhle natočen,“ podotkl při premiéře Cameron. Převedení Titanicu do třetího rozměru trvalo více než rok a přišlo na 18 milionů dolarů.

Klasický Titanic měl premiéru v roce 1997 a slavil úspěch u diváků i kritiky. Film s Leonardem DiCapriem a Kate Winsletovou v hlavních rolích získal 11 Oscarů včetně nejlepší režie pro Camerona. Po celém světě vydělal více než 1,8 miliardy dolarů a než ho s 2,7 miliardami od premiéry v roce 2009 překonal Avatar, dominoval žebříčku nejvýnosnějších filmů všech dob.

Jeho nová premiéra byla stanovena téměř při příležitosti stého výročí vyplutí Titaniku na jeho první - a poslední - plavbu z Anglie 10. dubna 1912.

Titanic nemá být Cameronův poslední pokus o plastický obraz starého filmu, v brzké době se chystá na svého Terminátora. „Myslím, že díky 3D jsou filmy víc působivé. Povýší zážitek o stupeň výš,“ doplnil režisér. Do českých kin vstupuje Titanic ve 3D 5. dubna.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)