Karel Černý oslavil devadesátku

Tábor - Devadesáté narozeniny dnes oslavil architekt a scénograf Karel Černý, který je jedním z mála českých držitelů nejprestižnější filmové ceny světa - Oscara. Začínal snímkem o Zátopkovi a spolupracoval i s Karlem Zemanem, největší slávu ale získal po boku Miloše Formana.

Oscara získal v roce 1985 za výpravu Formanova Amadea. „To je opravdu nejvyšší vyznamenání, jaké můžete ve filmu dostat,“ řekl Karel Černý. Podle herečky Miriam Kantorkové je to osobnost, která se rodí jednou za století.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Práci na tomto filmu považuje za naprosto výjimečnou. Amadeus získal také Oscara jako nejlepší film, dále za režii, za mužský herecký výkon v hlavní roli (F. Murray Abraham), za scénář podle předlohy, kostýmy, masky a zvuk. Neproměněná zůstala druhá nominace za hlavní mužskou roli (Tom Hulce), za kameru (Miroslav Ondříček) a za střih.

Amadeus (1984) - režie: Miloš Forman
Zdroj: ČT24/Česká televize


Karel Černý začínal v roce 1939 jako komparsista. Letní brigáda ho k filmovému řemeslu připoutala. Pracoval na 15 seriálech a 90 celovečerních filmech. Pro Marii Poledňákovou hledal chalupy, ve kterých mohla trhat velrybě stoličku. Architekt nyní žije na okraji Tábora a na filmy se nedívá, sleduje jen zprávy, 62 let o něj pečuje manželka Růžena.

Životní příběh filmového architekta připomene ve vysílání také ČT, na pondělní poledne zařadila do programu Gen, věnovaný tomuto tvůrci.