Omar Sharif, první úspěšný Arab v Hollywoodu

Alexandrie/Praha - Omar Sharif je filmovou legendou a zřejmě jediným arabským hercem, který prorazil v Hollywoodu. Charismatického Egypťana mezi hvězdy vynesly snímky Lawrence z Arábie a Doktor Živago. Herec, který natočil kolem 80 filmů, v nichž ztělesnil hlavně milovníky či dobrodruhy, pracoval také v Evropě - pro italskou či francouzskou produkci. Světoběžník Sharif, který nyní žijící v Káhiře, se narodil 10. dubna 1932 v Alexandrii.

Velkofilm Lawrence z Arábie (1962) se stal trhákem a Sharif za ztvárnění mladého šajcha Aliho získal oscarovou nominaci za vedlejší roli. Za titulní úlohu v adaptaci románu Borise Pasternaka Doktor Živago (1965), poetickém příběhu lékaře po ruské revoluci v roce 1917, byl pak oceněn Zlatým glóbem. Ve filmu si zahrál i Sharifův osmiletý syn Tárik. Herec exceloval rovněž v dalších historických snímcích - Pád říše římské (1964), Čingischán (1965) či Mayerling (1968).

Pro Sharifa, známého sklony k hazardu, byla jako ulitá role hráče pokeru ve filmové verzi muzikálu Funny Girl (1968). Snímek tehdy způsobil rozruch. Ve vzduchu bylo totiž ještě cítit napětí ze šestidenní izraelsko-arabské války a egyptská média zařadila Sharifa za jeho účinkování po boku Židovky Barbry Streisandové mezi zrádce. Film byl v zemi zakázán a herec se pak Egyptu 13 let vyhýbal. Vrátil se až na osobní žádost pozdějšího prezidenta Anvara Sadata.

S chutí si Sharif zahrál i záporné hrdiny. Za přitažlivým zevnějškem idolu ženských srdcí se často skrýval proradný ničema - například ve snímcích Mackennovo zlato (1969) nebo Zelený led (1981). Některou práci však Sharif vzal čistě z prozaických důvodů - neměl peníze. Jeho posedlost kartami (hlavně bridžem) či sázkami jej nejednou přivedla na mizinu, takže nutil svého agenta, aby mu zařídil roli v čemkoli, co se namane (například propadák Vikingové z roku 1999).

Za úspěch u filmu prý Sharif vděčí osudu a matce, která věřila v jeho hvězdu. Vlastním jménem Mišíl Šalhúb pochází ze zámožné syrsko-libanonské rodiny, vyrůstal v Káhiře. Prošel anglickými a francouzskými školami a tři roky strávil v otcově dřevařském podniku. Svého času byl podle vlastních slov „jediným Arabem a muslimem zaměstnaným v Hollywoodu“, a podle toho s ním bylo zacházeno.

Manželku Fatín Hamamovou, egyptskou filmovou hvězdu, poznal začátkem 50. let. V roce 1955 se vzali (Sharif musel konvertovat k islámu) a o dva roky později se jim narodil syn. Manželství bylo rozvedeno v roce 1974 a Sharif prý už od té doby skutečnou lásku nenašel. Snědý muž s uhrančivýma očima měl ale podle médií poměr s řadou celebrit - Barbrou Streisandovou, Sophií Lorenovou, Anouk Aiméeovou, Ingrid Bergmanovou či Catherine Deneuveovou.

V roce 2003 byl Sharif na filmovém festivalu v Benátkách oceněn Zlatým lvem za celoživotní dílo. Za roli o vztahu starého muslima a židovského chlapce ve filmu Můj učitel Ibrahim získal v roce 2004 francouzského Césara. Film byl velmi úspěšný a pro temperamentního Sharifa znamenal comeback a návrat k lepším rolím.