Bandita na vozíku

Brno – Muzikálový příběh Nikoly Šuhaje Balada pro banditu je dnes večer na programu Bezbariérového divadla Barka. V brněnském nastudování vypráví o tragické lásce, o hořkosti zrady i o rezignaci herci na vozíku i bez.

Příběh z pera autorské dvojice Milan Uhde - Miloš Štědroň nastudoval ochotnický integrovaný soubor Divadlo Járy Pokojského – jediný soubor na jižní Moravě, který spolupracuje s mladými lidmi s handicapem.

„Začali jsme hrát před 14 lety. Od té doby se tu vystřídalo spoustu lidí s různými formami handicapu, na vozíku, o berlích, i zdraví lidé,“ představila soubor blíž režisérka Aneta Šedá. „Prostřednictvím tohoto divadla chceme říct veřejnosti, že je dobré se handicapovaným lidem smát, pokud hrají divadlo, že není třeba brát ohled na to, že jsou na vozíku,“ dodala.

V inscenaci Balady pro banditu je na invalidní vozík upoutáno pět účinkujících. „Ta hra je na pohyb náročnější, ale dá se to zvládnout, když vím, kam se mám postavit, kam mám jet,“ poznamenal ke zkoušení jeden z handicapovaných herců Petr Škranc. Na scéně divadla Barka se představí ve dvojroli bratra Nikolovy milé Eržiky a četníka.

Reportáž Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)

Lístky na čtvrteční premiéru jsou již vyprodané. Šanci zhlédnout představení ale mají zájemci při některé z repríz, ta nejbližší je plánována na 1. května. Výtěžek z prodeje vstupenek bude věnován na aktivity občanského sdružení Archa community.