Hrátky se světlem, stínem a tmou

Praha – Světlo, stín a tma jsou tématem stejnojmenné výstavy v pražské galerii NoD. Experimentální prostor představí tvorbu výtvarníků několika generací. Návštěvníci tak uvidí, jak se od sedmdesátých let vyvíjel umělecký přístup ke světelným kontrastům. Výstava představí například záznamy stínů kresbou, systematické fotografování stínů s až minimalistickou úsporností nebo kinetické objekty s otáčejícími se nasvětlenými předměty a instalace s barevným nebo černobílým stínem, tvořícím jemné přechody.

Expozice představí několik umělců, kteří se zabývají vztahem mezi světlem a stínem a využívají nejrůznější postupy, zasahují do odlišných oblastí. „V řadě generací umělci pracovali s těmito médii, dalo by se říct, každý z nich měl ale jiný přístup, a na tom jsem chtěl tu výstavu založit,“ vysvětluje kurátor výstavy Jiří Machalický. Vystavující umělce spojuje především smysl pro experiment a mnohdy až překvapivý výsledek.

Margita Titlová Ylovsky, malířka

„Zajímalo mě, jak vlastně budou vznikat kresby, které nebudu vidět, které budu tahat ze své psychiky a co vlastně ve mně je. Když jsem se dostala do úplné tmy, tak jsem zjistila, že oči jsou neuvěřitelně motivující.“

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)

K vidění je v galerii NoD kresba pastelem, minimalistická fotografie, světelné objekty či instalace. Vystavující umělci jsou z několika generací. „Třeba Dalibor Chatrný, který je z vystavujících nejstarší, už v sedmdesátých letech vytvářel takové projekty se světlem a stínem a zachycoval nasvětlenou konstrukci z různých úhlů… A potom třeba Margita Titlová Ylovsky, která na výstavě vystavuje úplně nové kresby, které vznikly před několika týdny,“ popisuje Machalický. Většina z novějších děl zastoupených na výstavě vznikala přímo v galerii, nebo v prostorách klubu Roxy.

Výstava Světlo, stín a tma bude v galerii NoD k vidění od 9. do 31. března 2011.