Komiks Vrána jako malá vražda

Praha - Třicet let života má už za sebou kultovní komiks Jamese O'Barra Vrána. Nyní tento román v obrazech vychází konečně kompletní v rozšířené verzi tak, jak ho původně autor zamýšlel. Dodnes je komiks opředen legendami a hovoří se o něm jako o prokleté knize, která přináší smůlu. Vrána měla být lékem proti obrovskému žalu. Autoru knihy Jamesi O'Barrovi totiž opilý řidič zabil snoubenku. Sám autor píše, že každá stránka je nabitá takovou nenávistí, že je to malá vražda.

„Ten mix lásky a nenávisti, který srší z každé stránky, je až neuvěřitelný. Když to přeženu, tak snad jen při fotbalovém zápase se dá setkat s takovou koncentrací emocí, nikoli však v literatuře. O'Barr komiks začal psát jako terapeutický text, do kterého vložil veškerý svůj vztek z tragédie, kterou nemohl ovlivnit,“ upozornil specialista na komiksy a hry Mikoláš Tuček. 

Cesta ke knize nebyla jednoduchá, začal ji psát a kreslit  v roce 1983, v depresích se prohraboval  bolavými emocemi, stálo to hodně sil, včetně pokusu o sebevraždu. Nakonec o šest let později Vránu dokončil. 

Terapie Vránou (zdroj: ČT24)

„Čtenář k ní musí přistupovat opatrně, s vědomím toho, co čte. Vrána obsahuje velké emoce smutku, ale i trochu optimismu, který pochází z toho, že člověk dokáže takovéto věci překonat, aniž by ho to zničilo. Naopak může se tím posílit a očistit od vnitřních démonů,“ doplnil komiksový publicista Vojtěch Čepelák. 

K popularitě knihy přispěla i filmová verze a také pověst prokletého komiksu, který nosí smůlu. Největší tragédie se stala při natáčení filmové verze. Z dosud nevysvětlitelných důvodů byl při jedné z natáčených scén zastřelen představitel hlavní role, herec Brandon Lee. 

  • Z komiksu Vrána zdroj: ČT24
  • Z komiksu Vrána zdroj: ČT24

Temný příběh mrtvého rokera, který se mstí  za vraždu své snoubenky nyní vychází konečně kompletní. James O'Barr původně nechtěl některé nakreslené stránky vydat, považoval je až za příliš osobní. Dnes je ale šťastně ženatý, slavný a bohatý. Terapie Vránou zabrala, zbyla jen legenda o komiksu, který prý přináší smůlu.   

Mikoláš Tuček pak k celé story dodává: „Smůly a osudových událostí je kolem mnoho a rozhodně i české kompletní vydání doprovázely události, které se normálně nestávají. Takže, něco na té Vráně asi je.“ 

  • Vrána zdroj: ČT24
  • Z komiksu Vrána zdroj: ČT24

Vrána, příběh Erika, který se navrátil ze záhrobí, aby se pomstil pouličnímu gangu za svoji smrt a smrt své snoubenky, zaujal čtenáře po celém světě a stal se nejprodávanějším černobílým komiksem vůbec.

Kniha navíc obsahuje :

- Třicet stran nikdy nezveřejněných kreseb včetně nového závěru „Jiskrný kůň“ a emotivní pasáže „O vánocích v srpnu“.

- Novou předmluvu od Jamese O'Barra.

- Ztracené pasáže zrekonstruované za použití původních výtvarných technik.