Půlstoletí Stounů přiblíží newyorská výstava

New York - Legendární rockeři Rolling Stones slaví padesát let trvání. Jejich historii připomíná výstava fotografií v New Yorku, která právě začala. Půl století na scéně ale skupině rozhodně nestačí a na příští rok chystá velkolepé turné. Letos v září by se měl v kinech objevit i dokument o historii kapely.

Rolling Stones začínali ve stínu Beatles. Oproti nim vypadali drsně, zkaženě a neupraveně. K úspěchu jim pomohl i zvuk kapely a původní texty z černošských ghett. Už za rok si vybudovali slušnou posluchačskou základnu. Zlatá éra „Stounů“ trvala do poloviny sedmdesátých let, popularitu si znovu získali až s albem Steel Wheels z roku 1989.

Nejpopulárnější skladba Rolling Stones (I Can't Get No) Satisfaction vyvolala v polovině šedesátých let poprask v Evropě. Kvůli sexuálním narážkám se stala královnou undergroundu a hrály ji jen pirátské rozhlasové stanice. Dnes vede prestižní světové žebříčky. A nebyla to zdaleka jejich poslední provokativní skladba. V roce 2005 odmítly hrát americké stanice píseň Sweeet Neo Con, v níž pro změnu kritizovali Bushovu vládu.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)