Rowlingová v září konečně zaplní své Prázdné místo

Praha – Dnes už snad na planetě neexistuje nikdo, kdo by neznal brýlatého rozcuchaného chlapce s jizvou na čele. Harry Potter z pera britské spisovatelky Joanne Kathleen Rowlingové se stal světovým bestsellerem a učinil tak jeho autorku jednou z nejžádanějších spisovatelek. V září nakladatelství Albatros Media vydá její první knihu pro dospělé.

Dlouhých pět let Rowlingovou „bombardují“ fanoušci i kritici s přáním, kdy napíše další dílo. Sama však již několikrát uvedla, že nijak nehodlá navázat na příběhy kouzelníka z Bradavic. Harryho dobrodružství už striktně uzavřela a nehodlá s nimi pokračovat. 

Skromná blondýnka by už za celý svůj život nemusela napsat nic, aby se uživila. To ale není v jejím stylu. Podle svých slov si potřebovala akorát odpočinout. 

Během pauzy ale spisovatelka nijak nelenila. Pracovala totiž na své prvotině, tentokrát směřované na dospělé. Knihu s názvem Prázdné místo (The Casual Vacancy) budou moci čtenáři poprvé do ruky vzít již 27. září letošního roku. 

Harry Potter
Zdroj: ČT24

Podle Albatrosu, který má na svědomí i všech sedm knih o čarodějnickém učni, půjde o černou komedii odehrávající se v anglickém městě Pagford. Zdánlivě je to zcela idylické místo, ale pod povrchem to vře. Bohatí zde válčí s chudými, rodiče s dětmi a manželky s manželi. Román prý oplývá černým humorem, donutí čtenáře přemýšlet a má v zásobě hned několik nečekaných zvratů.  

J.K.Rowlingová…

… začala psát příběhy o Harrym Potterovi ve vlaku během cesty z Manchesteru do Londýna. Její matka zemřela v pouhých 45 letech, a tak byly knihy částečně i snahou vypsat se ze svého trápení. Sama spisovatelka byla v té době navíc svobodná matka žijící v nuzném bytečku s roční dcerkou.

Díly o kouzelnickém světě vznikaly po kavárnách ve Skotském Edinburgu. Ačkoliv její první díl o Kameni mudrců odmítla všechna nakladatelství, kterým je nabízela, ve finále se našlo jediné, které po knize rychle sáhlo. Bloomsburry si tak zadělalo na kasovní trhák.

Většinu knih přeložil do češtiny Pavel Medek, a právě i jeho překlad je jedním z důvodů, proč příběhy Harryho Pottera učarovaly statisícům českých čtenářů. 

O ústřední zápletku se zasadí šokující úmrtí čtyřicátníka Barryho Fairweathera. Prázdné místo v radě farnosti, které Barry zastával, se rázem stane příčinou největší války, jakou městečko kdy zažilo. 

J. K. Rowlingová bude mít nyní možnost svým odpůrcům dokázat, že se umí chopit i vážného typu literatury.