Bělohlávek na Pražském jaru naposledy s orchestrem BBC

Praha – Jedním z vrcholů letošního Pražského jara je vystoupení Symfonického orchestru britské BBC s dirigentem Jiřím Bělohlávkem. V Obecním domě pod jeho taktovkou zazní vůbec poprvé Sukova skladba Zrání. Bělohlávek se tak přitom s tělesem loučí. Na podzim se vrací k České filharmonii, pro kterou žádá více peněz. Prohlásil, že doufá, že ministr Kalousek dodrží slovo a zvýší filharmonikům mzdy.

V čele tělesa, které vzniklo ve 30. letech jako orchestr rozhlasové stanice BBC, strávil Bělohlávek šest let. Letos se společně dostali i do nominace na cenu Grammy za provedení Šesti symfonií Bohuslava Martinů. 

Díky působení se Symfonickým orchestrem BBC se Jiřímu Bělohlávkovi dostalo i jedno z největších vyznamenání. Královna Alžběta II. mu na jaře udělila čestný titul komtura britského impéria. Prestižní řád za zásluhy o britskou kulturu dosud žádný český hudebník nezískal. Šestašedesátiletý dirigent si ho osobně převezme zřejmě už příští týden. 

Dnes a zítra ho ale v Praze čeká loučení s tímto britským orchestrem. Od září už bude dirigovat Českou filharmonii. Budoucí šéfdirigent dnes na tiskové konferenci festivalu Pražské jaro prohlásil, že pevně věří, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dodrží slovo a zvýší ČF mzdové limity. 

„Je to pro mě otázka zcela zásadní a dívám se na ni s velkým optimismem… Vnímám pana ministra jako člověka, který slovo drží, a na tom to celé stojí,“ řekl Bělohlávek. Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) o mzdových limitech s Kalouskem stále vyjednává. Žádost podal její úřad ministerstvu financí již v lednu.   

Jednou z Bělohlávkových podmínek spolupráce s filharmonií, které předloni dohodl s bývalým ministrem kultury Jiřím Besserem (STAN), bylo právě navýšení platů hudebníkům a zlepšení ekonomické situace orchestru. Bělohlávek již v minulosti dvakrát rezignoval na různé funkce, když politici nesplnili slíbené garance.

Reportáž Terezy Radvákové (zdroj: ČT24)