Tancem Praha letos protančíte i vy

Praha - Na letošním festivalu Tanec Praha se divákům představí taneční soubory a tvůrci z jedenácti zemí světa. Jedna z nejdůležitějších tanečních událostí sezony se uskuteční od 4. do 29. června. Umělce a choreografy z Francie, Německa, Argentiny, Švédska, Anglie, Izraele nebo Dánska budou hostit čtyři pražská divadla. Program doplní workshopy, filmy, přednášky a debaty s tanečníky a choreografy.

„Letošní festival bude návratem k čistému tanci, který divákům v minulých letech chyběl. Bude i ryze taneční divadlo, které absolutně boří hranice mezi divadlem postaveném na slově a divadlem založeném na pohybu,“ řekla za pořadatele Yvona Kreuzmannová.

Festival zahájí netradiční experimentální večer s názvem Platforma v divadle Ponec. V tanečně-hudebně-světelné improvizaci se spojí 18 českých tanečníků, dva hudebníci a jeden světelný designér. Na závěr budou vyhlášeni vítězové festivalu Česká taneční platforma 2012.

Mezi hlavní lákadla bude patřit švýcarský soubor Alias, který uvede 26. a 27. června v Hudebním divadle Karlín choreografii Sideways Rain. „Je to překvapující dílo. Tanečníci se nikdy nezastaví, je to neustálý pohyb, neustálý tanec,“ popsala dílo Kreuzmannová. Karlínské divadlo je také největší scénou festivalu, pojme až 2 000 diváků.

Diváci se mohou těšit i na vlámský soubor Ultima Vez s českou premiérou nejnovějšího představení Wima Vandekeybuse Booty Looting, který vystoupí 28. a 29. června v Divadle Archa.

Tanec Praha vyhlašuje SOUTĚŽ:

Ukažte vy nám svoji cestu za TANCEM! Natočte své amatérské video a pošlete nám ho na adresu michaela@tanecpraha.cz. Povedené dílko odměníme volnými vstupenkami na představení hlavní hvězdy letošního festivalu Sideways Rain souboru Alias.

Na Nové scéně Národního divadla se představí berlínský soubor Dorkypark GMBH choreografky argentinského původu Constanzy Macrasové. „Je to dynamické představení se sociální tématikou, které mísí profesionály s amatéry. Je o životě romských komunit. Zapojí se do něj romské děti, doprovodí živá muzika,“ uvedla pořadatelka. Z Velké Británie dorazí choreografka a performerka Wendy Houstounová, jejíž zpověď o 50 obrazech brojí proti diskriminaci starých lidí.

Soubor Jus de la Vie švédské choreografky Charlotty Öfverholmové uvede dílo, které kombinuje syrové taneční divadlo a živou hudbu. Diváci se mohou těšit i na soubor holandské choreografky Nicole Beutlerové. Z Japonska přijede choreograf Saburó Tešigawara.

Prologem k festivalu bude od 28. května do 2. června Tanec dětem. Jeho součástí budou tvůrčí dílny, besedy a pohybové hry. Dětskou přehlídku zakončí francouzská Compagnie étantdonné s představením ZigZag. „Je to sólo inspirované prvními krůčky, prvními dětskými pohyby od lezení po čtyřech po první skoky. Tanec doplní animovaný film. A na konci si děti mohou vyzkoušet svoje pohybové schopnosti,“ řekla Markéta Perroudová, která má na starosti programovou část festivalu.

Do Tance Praha se letos zapojí rekordní počet mimopražských scén - tančit se bude v deseti městech, mimo jiné například v Plzni, Brně, Českém Krumlově, Hradci Králové, Jihlavě, Olomouci či Ostravě.