Sluníčko romské kultury vychází počtrnácté

Praha – I ty návštěvníky, kteří se dosud o romskou kulturu nezajímali, by chtěl přilákat 14. ročník festivalu Khamoro, který je podle organizátorů největším a nejuznávanějším romským festivalem na světě. Koná se od 28. května do 6. června v Praze a kromě tradičního kostýmovaného průvodu nabídne i koncerty, výstavy, divadelní představení a také odbornou část, která se zaměří na „projevy anticiganismu“.

Hudební část festivalu odstartovala v pondělí koncertem současné romské hudby. Úterý a středa jsou věnovány gypsy jazzu, ve čtvrtek a v pátek vystoupí kapely tradiční romské hudby. Vedle francouzských, ruských nebo španělských hudebníků se na podiu objeví i česká formace Cindži Renta.

„Snažíme se o to, aby přijeli opravdu ti nejlepší umělci. Pečlivě si vybíráme, protože tento festival je přehlídkou profesionálních kapel,“ podotkla k hudební části Anna Mrázková z produkčního týmu festivalu.

Všechna hudební uskupení najednou budou moci návštěvníci vidět na defilé účinkujících, kterého se zúčastní celkem 250 umělců. V pravé čtvrteční poledne se projde historickým centrem Prahy 6 zahraničních a 14 českých souborů. Hudební program bude završen sobotním závěrečným galakoncertem.

Khamoro 2011 - průvod centrem Prahy
Zdroj: ČT24/Khamoro

Na něm jako host vystoupí skupina Nightwork spolu s romským muzikantem Martinem Svátkem. „Je to super myšlenka propojovat hodně žádanou českou muziku s romskou, s temperamentem a jiným pohledem,“ domnívá se. „Jsem zvědavý, co z kluků vypadne a na čem se domluvíme, asi to bude improvizace,“ poznamenal k programu večera.

Nejen koncertem Nightwork chtějí pořadatelé přilákat ty, kteří se o romskou kulturu nezajímají. V rámci doprovodného programu se uskuteční pod širým nebem módní přehlídka, kterou pro festival přichystal návrhář Osmany Laffita.

Program doplní také dvě výstavy, pocta romskému spisovateli Vladu Oláhovi a incenace Národního divadla Můj soused, můj nepřítel. Jevištní koláž je sestavena především z veřejných dokumentů a projevů, které reflektují soužití Čechů s Romy.

Odborná část festivalu nabídne seminář nazvaný Nové tváře anticiganismu v moderní Evropě. „Toto téma je strašně aktuální. Khamoro děláme proto, aby anticiganismu bylo co nejméně. Zdá se, že se situace zhoršuje. Může za to i krize. Jsem ale velká optimistka,“ poznamenala k semináři producentka Jelena Silajdžić.

Upozornila také, že dotace poskytnuté festivalu byly o více než polovinu menší než loni, což vedlo k redukci programu. „V rámci festivalu bohužel neproběhne plánovaná rekonstrukce romských křtin, která měla navázat na loňskou tradiční romskou svatbu,“ uvedla konkrétní škrty v plánovaném program.

Anna Mrázková, produkční tým Khamora: Kromě prezentace profesionálního romského umění je festival možností a příležitostí, aby se společně setkali Romové i Neromové, šli se pobavit při krásné příležitosti a poznali se. Aby nežili jen vedle sebe.

Khamoro (v překladu Sluníčko) se koná v Praze do 6. června. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.