Cirkusová přehlídka snů: ChapiteauX!

Praha – Letenské sady se na 2 měsíce zahalí do veselých cirkusových barev. Právě tam se totiž usídlil nový projekt ChapiteauX, který mají na starosti profesionálové z ansámblu nového cirkusu Cirk La Putyka. Na veřejnost čekají i rozmanité workshopy a hudební koncerty.

Propojení herectví a artistických představení, tak by se dala představit základní myšlenka celé akce. Pestrobarevné šapitó vyrostlo na pomezí Izraelské ambasády a ulice Na Špejcharu. Během června a července odehrají herci na 46 repríz z repertoáru La Putyky, které měli diváci možnost zhlédnout v prostorách La Fabriky. Najde se však mezi nimi i pár premiér. 

ChapiteauX kromě zmíněného souboru La Putyky pomohl stvořit i blížící se festival Letní Letná. Jak se zdá, Letná už se svými každoročními kulturními akcemi zavázala k tradici. 

Hry se snaží držet a zároveň posílit tradice českého divadelnictví. Nový cirkus zapojil i akrobatické prvky, a právě tato kombinace stoupá u veřejnosti v oblibě. Podle principála Rostislava Nováka vládne během večerů neopakovatelná atmosféra. Herci čerpají energii z publika sedícího jen pár metrů před nimi. 

ChapiteauX je „bezednou studnou fantazie“, protože se nebojí propojovat netradiční věci, neustále zkouší novinky a neškrtí se ve vymezujících škatulkách. Naopak si hraje sám se sebou.

La Putyka
Zdroj: ČT24/Chapiteau-x.cz

Jednotlivá představení mají dokonce vlastní tematiku. Inscenace La Putyka se například zabývá pivní kulturou, avšak ne jen v pijáckém smyslu. „Hledejme v tom také něco zajímavého,“ láká Novák na nejbližší nedělní představení. Slapstick Sonata zase spojuje „Mozartovy sonáty s groteskní komedií éry němého filmu“ a Up And Down ukáže člověka, který žije jen svými vzpomínkami.  

Ačkoliv hlavní představení začnou až o víkendu, Letná ožije již dnes. Poslední pracovní den nabídne odlehčení právě v podobě zmíněných hudebních koncertů. Na pódiích se během dvou měsíců vystřídá zpěvák Dan Bárta, skupina Blue Effect, Ondřej Havelka či Kašpárek v rohlíku. Několik divadelních skečů si připravila i formace Vosto5. 

Rozhovor s Rostislavem Novákem (zdroj: ČT24)

Velké těžiště programu plní i aktivity pro děti. Čekají je cirkusácké workshopy, loutková představení, předčítání pohádek nebo dětská divadelní představení. Dospělí zájemci o tanec se pro změnu naučí, jak správně vrtět boky při latinsko-amerických tancích.