Kouteckého cena patří dokumentu o osudech předurčených hranicí

Praha – Cenu Pavla Kouteckého získal dokumentární film Kláry Řezníčkové Trojmezí, který ukazuje nejvýchodnější oblast Česka ležící na hranicích s Polskem a Slovenskem - kraj zapomenutý bohem i lidmi. Nejlepší osobité počiny tuzemské dokumentaristiky byly oceněny pošesté.

„Klára Řezníčková následuje Pavla Kouteckého v trpělivosti pozorovatele,“ uvedla k letošní vítězce členka poroty Lenka Lovicarová. Koutecký seděl v přijímací komisi, když se Řezníčková hlásila na FAMU. „Nevím, jestli pro mě tenkrát ruku zvedl, či ne. Pokud ano, doufám, že by teď nebyl zklamaný,“ poznamenala.

Členka poroty Lenka Lovicarová o Trojmezí: „Dokument dobře využívá prostředků filmové řeči, poutavě líčí atmosféru pomalého zapomínání a mizení. Vzájemná rovnováha obrazu, hudby i tempa filmu umožňuje divákovi navázat s ojedinělým krajem téměř milostný vztah.“

Sociálně-poetický portrét zavede diváky na pomezí Česka, Slovenska a Polska, kde trojí hranice výrazně ovlivnila jak konkrétní lidské osudy, tak celý historický vývoj okolí. „Dojedete na to místo, kde je pár chalup a dál už nic není, máte dojem, že tam končí svět,“ popisuje své setkání s krajem režisérka. Kamerou se rozhlížela především v obci Hrčava, nejmladší a nejvýchodnější české vesnici. Snímek zachycuje v průběhu čtyř ročních období horskou oblast, jejíž zvláštní ráz je dán právě vzájemným prolínáním a převrstvováním mnoha různých etnických elementů.

Starousedlíci vypráví, jak došlo k „počeštění“ Hrčavy, jak řešili otázku národnosti a vlastní identity. Jaké možnosti práce měli, jaká situace zde panovala kolem světových válek a jak si lidé přivydělávali pašováním. Otázky národnosti a vzájených vztahů zůstávají citlivé i při otevřených hranicích.

"Keď poviem, že nemám rád Čechov – nemám rád svoju matku. Keď poviem, že nemám rád Slovákov – nemám rád svojho otca. A keď poviem, že nemám rád Polákov – tak nemám rád svojho deda," osvětluje trojmezní vztahy jeden z protagonistů dokumentu.

Do šestého ročníku soutěže bylo přihlášeno 90 snímků, porota z nich vybrala do finále deset nejlepších. Mezi nominovanými byly i snímky Láska v hrobě Davida Vondráčka, Závod ke dnu Víta Janečka, Roxanne Veroniky Mikalové, Věra 68 Olgy Sommerové, Mein Kroj Martina Duška, Mrtvá trať Šimona Špidly, Pod sluncem tma Martina Marečka, Trafačka - Chrám svobody Saši Dlouhého s Romanem Vávrou a Soukromý vesmír Heleny Třeštíkové.

Vítězný snímek Trojmezí bude spolu s dalšími nominovanými tituly promítán v rámci přehlídky dokumentů České televize Dokumenu 20. a 21. června v pražském kině Atlas.

Pavel Koutecký (1956-2006) byl jednou z nejvýraznějších osobností české dokumentaristiky, premiéry svého známého filmu Občan Havel se nedožil. Cena je udělována od roku 2007 jeho pokračovatelům, trpělivým pozorovatelům světa se schopností sdělit své pocity a postřehy filmem.

Filmový portál Doc Alliance Films nabízí od 11. do 17. června zdarma dokumenty oceněné v předešlých letech včetně Kouteckého retrospektivy.