Smrt v Benátkách: Viscontiho myšlenky o kráse

Co je lidská krása? Znamená vůbec něco? Lze ji stvořit, nebo jen vnímat lidskými smysly? Druhá střela italského režiséra Luchina Viscontiho ukazuje nenadálé situace platonické lásky napříč tajnou hrozbou v podobě epidemie jedné nemoci. ČT2 film uvede v originálním znění s českými titulky dnes ve 20:55 v rámci cyklu Velikáni filmu.

Smrt v Benátkách stvořil Visconti podle nejznámější literární předlohy spisovatele Thomase Manna, který obdržel i Nobelovu cenu za literaturu. Ačkoliv se snímek ve většině  pdstatných věcí věrně drží knižního vzoru, pozměnil režisér Visconti pár drobností. Tou jedinou, která stojí za zmínku, je změna povolání hlavního hrdiny. Mann jej líčí coby přepracovaného spisovatele, kdežto italský velikán z něj udělal hudebního skladatele.

Hlavní dějová linka však zůstává stále stejná. Gustav von Aschenbach se po srdeční zástavě zotavuje v Benátkách. Je otrokem své práce, a proto se snaží nabýt zpět ztracené síly. Osud si pro něj místo klidného odpočinku však přichystal jiný scénář.

Jednoho dne se totiž zakouká do mladičkého, krásného polského chlapce Tazia, který s rodiči pobývá ve stejném hotelu. Jde však pouze o lásku ryze platonickou, starý skladatel se svým objektem touhy sotva promluví, natož aby se ho snad dotkl. Hochova pohlednost Aschenbacha zcela pohltí a zamotá mu mysl.

Smrt v Benátkách
Zdroj: ČT24/ČT

Uchvácení krásou je tedy jednou z ústředních linek prostupujících film. Vše podtrhují ještě Gustavovy diskuze s přítelem, jejichž tématem je právě polemika o kráse.

Nad milostným příběhem se také vznáší mrak v podobě epidemie cholery, jež Benátky zasáhne. Vládní autority o tom však odmítají občany zpravit. Bojí se totiž, aby město neopustili obchodníci a další lidé zařizující prosperitu města. Hudební virtuoz se ale postupem času dovtípí, že není něco v pořádku…

Nakažené Benátky pozbydou rázem svoje romantické kouzlo. V nevlídných uličkách se začínají hromadit odpadky a nemocných stále přibývá. Tragická scenerie tak skvěle doplňuje nevesele zakončený film. Staré jistoty zanikají spolu s postupem cholery a svět, jak ho Gustav znal, pomalu zaniká…      

Smrt v Benátkách: Drama (1971). Hrají: Dirk Bogarde, Nora Ricci, Marisa Berenson, Carole André, Silvana Mangano

Ukázka z filmu Smrt v Benátkách (zdroj: ČT24)