Tři knižní tipy Pavla Mandyse s bonusem

Jeden román humoristický, jeden detektivní a jeden komiks doporučuje čtenářům z nabídky knižních pultů publicista a kritik Pavel Mandys. Čas dovolených znamená i více času na čtení, a proto jsou tradiční středeční tipy, o které se na ČT24 dělí osobnosti spojené s literaturou, tentokrát rozšířeny o bonus v podobě knižních tipů Jiřího Peňáse.

Howard JACOBSON / Finklerovská otázka
(Odeon, překlad Magdaléna Potočňáková, 329 Kč)

Anotace: Humoristický román ze současné Británie se dotýká ožehavé problematiky antisemitismu a antisionismu i záležitostí obecně lidských – přátelství, partnerství, kariéry, víry a konečně i života a smrti. Pavel Mandys o knize: Jacobsonův román byl překvapením předloňského ročníku Man Booker Prize, protože po dlouhých letech tuhle prestižní cenu získal román, o kterém se říká, že je humoristický. Rozhodně to není nic, u čeho by se čtenáři popadali za břicho, nic, co by nabízelo jednoduchý, přímočarý humor. Jacobson nabízí mnoho zvláštních a paradoxních situací, ale píše o nich odtažitým stylem, takže si uvědomíme až později, jak humorné věci to jsou. Vypráví o třech kamarádech staršího věku, přičemž dva jsou Židé, jeden nikoliv a rád by se jím stal. Naopak jeho bývalý spolužák, Žid a filozof, je pohoršen stereotypy, které se kolem všeho židovského točí, a založí Asociaci zahanbených Židů. Howard Jacobson je sám Žid, občas se říká, že nejlepší vtipy o Židech dělají oni sami. To je v případě Finklerovské otázky rozhodně pravda, byť ty vtipy vyžadují docela velké pochopení.

Roman LUDVA / Falzum
(Host, 299 Kč)

Anotace: Pět rozsáhlých detektivních povídek, několik vražd mezi uměleckými artefakty, které spojují nejen motivy, ale i dvě ústřední postavy - dva docela odlišní detektivové. Pavel Mandys o knize: Roman Ludva napsal několik společensko-kritických románů, ty poslední už trochu inklinovaly k detektivním zápletkám. Tahle kniha už je čistá detektivní literatura. Soubor pěti delších novel, jejichž zápletky se vždy točí okolo uměleckých děl. Odtud taky název Falzum. Detektivky byly původně zamýšleny pro televizní seriál, z toho ale nakonec sešlo.

Knižní tipy Pavla Mandyse (zdroj: ČT24)

Craig THOMPSON / Habíbí
(BB art, překlad Richard Podaný, 690 Kč)

Anotace: Komiksová sedmisetstránková alegorie ve stylu arabských pohádek a islámských příběhů. Pavel Mandys o knize: Očekávaný komiks vyšel loni v Americe. Dostalo se mu velmi pochvalných recenzí, je považován za jeden z nejvýraznějších komiksů poslední doby. Je to velký příběh z neidentifikovatelné země a období, podstatný je zde islám, protože je inspiračním zdrojem jednak pro samotný příběh, jednak pro výtvarný styl. Příběh má parametry Alexandra Dumase, nebo dokonce Angeliky, markýzy andělů, ale způsob, jakým Thomson využívá arabské reálie, Habíbí povyšuje z oddechové, až romantické dobrodružné četby na něco, co je blízké umění nekomiksovému.

A ke knižním tipům ještě jeden bonus z pořadu Kulturama. Na zajímavé tituly v něm upozorňuje publicista a kritik Jiří Peňás:

Čtení na léto (zdroj: ČT24)