Za indie kapelami a divnou muzikou jedině do Kutné Hory

Kutná Hora - Léto je v plném proudu a Česko zaplavily hudební festivaly. Ten, který se chystá od čtvrtka do soboty v Kutné Hoře, se ale běžnému standardu hodně vymyká. Do-it-yourself kolektiv A.M.180 přichystal už čtvrtý ročník festivalu Creepy Teepee. A jako už tradičně slibuje přehlídku kapel, pravda - nepříliš známých jmen, ale takových, které právě teď – anebo naopak už hodně dlouho - frčí na alternativní scéně. Skrz naskrz všemi žánry.

A.M.180 si jede v trendu indie komunity – když to znáš, není to dobrý, a tak na rozdíl od zbytku světa, nebo alespoň zbytku Česka, láká nikoliv na známá jména, ale přesně naopak. Sází na alternativu nejhrubšího zrna. Nechci křivdit čtenářům ani fanouškům, kteří se na Creepy Teepee chystají, ale myslím, že kdo kdy slyšel alespoň polovinu kapel, které v Kutné Hoře zahrají, je král. Zbytek ale věří organizátorům, že zvou kapely, které stojí právě teď a tady za poslechnutí.

A o tom právě Creepy Teepe je. Festival stojí na originální a někdy i trochu ulítlé hudební dramaturgii a spoléhá takřka výhradně na kurátorské kvality a zkušenosti Jakuba Hoška se Štepánem Bolfem, kteří za Creepy stojí od samého počátku. Vzhledem k tomu, jaké kapely pánové z AMka vozí do svého hodně-punkového skoro-klubu Final, se jim dá věřit. I proto festival, jenž funguje v zásadě bez jakékoliv masové propagace a marketingové podpory, přilákal už v prvním ročníku více jak tisícovku lidí.

Organizátoři Creepy Teepee se snaží nabourávat stereotypy skoro ve všem, co dělají, a tak kapely nerozdělují na headlinery a „ty do počtu,“ jak tomu hlavně v Česku povětšinou bývá. Přesto jsou ale někteří interpreti vcelku logicky známější než ostatní. Letos se v Kutné Hoře představí například zasněná Maria Minerva, mladá kanadská kytarová kapela PS I Love You, veteráni německé elektronické avantgardy Qluster, temně folkový písničkář King Dude ze Seattlu nebo švédská elektro-popové diva Molly Nilsson. Spolu s nimi zahraje dalších zhruba třicet kapel a projektů z celého světa. Mezi účinkujícím nechybí ani zástupci české scény, konkrétně experimentální projekt Dikolson nebo kytarový objev Black Tar Jesus.

Premiérově se na Creepy Teepee objeví soutěž „Emerging Creepy Act“ pro - i na alternativní scéně - zatím v podstatě neznámé kapely ze střední Evropy. Výběr mladých interpretů z Německa, Rakouska, Polska, Slovenska, Chorvatska a samozřejmě i Česka dali organizátoři dohromady na základě rad a doporučení zasvědcených hudebních blogerů a malých hudebních vydavatelství.

Festival Creepy Teepee krom netradiční hudební dramaturgie láká i na neformální, komunitní atmosféru, kdy kapely a diváci jsou si zkrátka o poznání blíže, než je zvykem. Hranice mezi návštěvníkem a interpretem se na Creepy tenčí. Zároveň se dá očekávat, že větší koncentrace hipsterů než o víkendu v Kutné Hoře se bude v Česku hledat jen těžko.

Festival Creepy Teepee se koná od 12. do 15. července v areálu bývalého pivovaru v Kutné Hoře.

Program festivalu:
Čtvrtek 12. 7. 
DECEASED SQUIRREL ON THE PHONE
XADDAX
MUNNEN
DIKOLSON
SAIGON
OUPA
DUBAI
MOLLY NILSSON

Pátek 13. 7. 
WILD TIDES
SAND CIRCLES
SEAN NICHOLAS SAVAGE
BLITHE FIELD
GROSS MAGIC
PS I LOVE YOU
JAPANTHER

Sobota 14. 7. 
ACHES
MY PANDA SHALL FLY
ENSEMBLE ECONOMIQUE
QLUSTER (J-H ROEDELIUS)
STAY +
BLANCK MASS
PICTUREPLANE

Neděle 15. 7. 
GOLDEN AXE
METH DAD
SUN WORSHIP
BLACK TAR JESUS
BEN BUTLER & MOUSEPAD
LITTLE RUCKUS
KING DUDE
MARIA MINERVA
EXCEPTER