Bubeníčkovi na hrad! Alespoň jednou do roka

Šternberk - Jediné letošní vystoupení tanečníků Jiřího a Otta Bubeníčkových se 17. července uskutečnilo v areálu hradu Šternberk. Pod širým nebem spolu s nimi tančily baletní hvězdy z předních evropských scén.

Představení sledovalo zhruba devět stovek diváků. Pořadatelé se obávali zejména nepřízně počasí, déšť nakonec obecenstvo pozlobil na začátku představení. Až do konce pak ale mnozí diváci zůstali v pláštěnkách, které si mohli na místě zakoupit.

Členové souboru Bubeníček Ballet World uvedli například díla Le Souffle de l'Esprit či Obraz Doriana Greye, evropskou premiéru měl balet Gentle Memories. „Je pěkné vracet se do Čech. Chtěli jsme udělat něco nového a hrady jsou velmi krásné a je dobré je podporovat,“ uvedl před jediným letošním vystoupením v Česku Jiří Bubeníček.

V současné době je prvním sólistou v Semperově opeře v Drážďanech, Otto působí jako první sólista v Hamburku. S pořádajícím Národním památkovým ústavem v Olomouci spolupracovali bratři již podruhé. Loni se uskutečnilo představení na zámku ve Velkých Losinách pro 650 diváků. „Umělci byli z představení v exteriérech renesanční památky nadšeni a to byl také jeden z důvodů, proč přijali pozvání k vystoupení v dalším památkovém objektu,“ vysvětlila Marcela Tomášková z olomouckého NPÚ.

Podle kastelánky hradu Heleny Gottwaldové akce přispěla i k propagaci památky. „Přijeli lidé z celé republiky, mnozí možná poprvé. Věříme, že se jim tu zalíbí a vrátí se k nám. Nabídli jsme možnost zkrácené prohlídky hradu za snížené vstupné, využilo toho asi 100 lidí,“ uvedla.

Reportáž M. Bezuchové o představení bratří Bubeníčků (zdroj: ČT24)