Všiváci už to mají spočítaný

Praha – Během natáčení prý filmaři zapálili novinový stánek, obarvili králíka na modro, přepadli banku a umožnili Ondřeji Vetchému létat vzduchem. Všechny tyto činnosti se celkem dobře hodí k názvu snímku – Všiváci. Poslední klapka debutu režiséra Romana Kašparovského padla 17. července.

„Všechny kaskadérské akce před kamerou byly na bedrech herců, ukázali nejen vynikající herecké výkony, ale i odvahu. Nejenže padali z velkých výšek, ale občas jsme je i vyhazovali pro změnu zase vzhůru k nebi. Kaskadéři nám dávali zkušené rady, abychom to všichni ve zdraví přežili,“ prozradil o natáčení režisér.

„Rady odborníků jsme potřebovali i při natáčení scény operace mozku, kterou bezchybně prováděl Jiří Langmajer za asistence odborníků z vojenské nemocnice. I tyto scény všichni přežili a do filmu se dostane i scéna s nemocničním vrtulníkem,“ doplnila producentka Karla Stojáková.

Všiváky tvůrci označují jako vztahové drama s prvky komedie. Špičkový neurochirurg Miki se utápí v bludném kruhu milostných dobrodružství, avantýr a alkoholu. Jeho horkokrevný bratr Ricky (Ondřej Vetchý), veterán z české mise v Afghánistánu, prohrává svůj boj s dluhy. Tím dostává do složité situace nejen sebe, ale i svou rodinu.

Natáčení filmu Všiváci
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

„Film vypráví o vztahu dvou bratrů Rohanů, jejichž cesty se kdesi v mládí rozešly a v jejich zralém věku se k sobě přibližují a nakonec i protnou. Jeden z bratrů je sám, druhý se snaží udržet pohromadě svou rodinu. A protože oba své potíže řeší až za hranu možného, vzniká zde prostor pro komedii i drama,“ domnívá se Kašparovský.

Děj se odehrává ve třech časových rovinách – jednu postavu tak ztvárnili dva až tři herci. Mikiho Rohana hraje Jiří Langmajer, Radúz Mácha a jako šestiletého Filip Kubíček; jeho bratra Rickyho Rohana Ondřej Vetchý, Michal Hruška a jako kluka Matěj Převrátil. Jejich maminku ztvárnila Iva Janžurová, v mladším vydání ji představuje její dcera - Sabina Remundová. V dalších rolích se objeví Tereza Voříšková (Rickyho dcera), Ondřej Malý (Richardův spolubojovník z Afghánistánu), Jiří Mádl či Kryštof Hádek.

Všiváci se natáčeli mezi Havlíčkovým Brodem a Prahou. Téměř poslední klapka zazněla ve vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. „Ještě nás čekají dotáčky v srpnu, ve kterých nám odborný dohled poskytne Armáda ČR, respektive vojáci, kteří působili přímo v Afghánistánu,“ prozradila další filmovací plány producentka Karla Stojáková. Premiéra je plánována na konec ledna 2013.