Nejmladší sólový hudebník jel na první turné v devíti letech

Washington – Ethanu Bortnickovi je teprve jedenáct a už je zapsaný v Guinnessově knize rekordů – jako nejmladší sólový hudebník, jenž absolvoval vlastní koncertní turné. Zápis se vztahuje ke šňůře, kterou Bortnick jel v devíti letech. Žák šesté třídy teď chystá další. Se show It's All About Music navštíví 22 amerických měst.

Fanoušky burcoval na koncertech už od pěti let, ve stejné době začal skládat i vlastní skladby. O rok později byl už hvězdou televizních show. Mluví se o něm jako o geniálním dítěti - zapamatuje si každou melodii, kterou uslyší. S hraním začal ve třech letech.

„Začínal jsem na malém dětském pianku, takové té hračce, která má asi jenom deset kláves. Hrál jsem na něj všechno, co jsem okolo sebe uslyšel. Jako první jsem se naučil jednu skladbu od Mozarta, která ale na tom malém pianku zněla děsně. Naši si přesto řekli, že talent mám, a tak mi obstarali opravdový klavír,“ vzpomíná, dá-li se to tak říct, na své začátky Ethan.

Ke klavíru postupně přidával i další nástroje a přibývali i jeho fanoušci a sláva. Když vystoupil na show v Las Vegas, zahrál si s ním Elton John nebo Beyoncé.

Bortnick patří nejen k nejmladším sólovým hudebníkům, ale také k nejmladším dobrodějům. Od pěti let se totiž věnuje charitě, přivedl ho k ní jeho mladší bratr, který má za sebou několik operací srdce. „Když jsem za ním chodil do nemocnice, viděl jsem všechny ty děti, jak trpí. Bylo mi z toho hodně úzko. Tak jsem se rozhodl, že chci pomáhat tolika lidem, kolika to jen půjde,“ prohlásil Ethan. Svým koncertováním pomohl už na charitu získat více než 30 milionu dolarů, i část výtěžku aktuálního turné It's All About Music a stejnojmenného singlu chce věnovat na podporu dětských nemocnic.

Reportáž O. Moravce o Ethanu Bortnickovi (zdroj: ČT24)